IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter разочарова с приходите си

Поради предстоящата продажба компанията не проведе разговор с анализаторите и не изпрати писмо до акционерите

16:46 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В рамките на едно от последните отчитания на финансовите си резултати преди Илон Мъск да свали компанията от борсата Twitter Inc. отчете приходи, които се разминаха с прогнозите на анализаторите, отразявайки забавянето в рекламния бизнес.

Приходите са се увеличили до 1,2 млрд. долара през първото тримесечие, съобщи компанията за социални медии в четвъртък. Средната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за 1,23 млрд. долара. Увеличението на приходите с 16% е най-бавният темп на растеж от шест тримесечия насам и е в съответствие с отчетите на Snap Inc. и Meta Platforms Inc, които се затрудняват да се справят с по-ниските разходи за реклама поради проблеми с веригата за доставки, инфлацията и продължаващата война в Украйна, предава Bloomberg.

В същото време Twitter отчете 16% увеличение на броя дневно активни потребители до 229 млн. души, като надмина прогнозите за 226,4 млн. души. Акциите почти не реагираха в предварителната пазарна търговия.

През последните седмици Twitter се оказа обект на голяма част от разговорите в собствената си платформа, тъй като офертата на Мъск за закупуване на компанията на стойност 44 млрд. долара се разигра публично. Милиардерът има свои собствени идеи за това как да подобри 16-годишната социална мрежа, която обещава да превърне в неограничена зона за свободно слово - ход, който според него е „от съществено значение за функционирането на демокрацията".

Предприемачът с 86 млн. последователи намекна за дълъг списък с промени, които иска да направи, като в същото време постави под съмнение рекламния модел, който осигурява по-голямата част от приходите на Twitter. Той заяви, че не се захваща с това заради парите. „Изобщо не ме интересува бизнеса“, заяви Мъск на конференция на TED, когато сделката беше обявена. Някои спекулират, че Мъск може да се опита да навлезе по-агресивно в друг бизнес модел, например абонаментите. Понастоящем Twitter предлага месечна абонаментна услуга за най-активните потребители на платформата на стойност 3 долара, а също така печели пари чрез бизнес с лицензиране на данни.

Въпреки че финансовите перспективи на Twitter може да не са приоритет за най-богатия човек в света, Мъск все пак ще има голям дял в сделката за Twitter, тъй като финансира 21 млрд. долара от собствения си джоб. Twitter отчете печалба на акция от 61 цента през първите три месеца на годината.

Постигането на споразумение по-рано тази седмица беше кулминацията на продължилата месец сага, в която Мъск натрупа 9% от акциите на Twitter; отправи критики към ръководството на компанията, отхвърли покана да се присъедини към Борда на компанията и след това обяви предложение, което много хора първо схванаха като шега след препушване.

След приключването на сделката обаче на Мъск вече няма да му се налага да отговаря пред Wall Street, но ще трябва да угоди на други, включително на служителите, които поддържат двигателя на Twitter, и на потребителите. Обещанието му да облекчи политиките за модериране на съдържанието може да е добре дошло за някои хора, но то разтревожи чернокожи, мюсюлмани, хора от ЛБГТ+ общността (лесбийки, бисексуални, гейове и транссексуални) и други групи, които изразиха тревога от увеличаване на тормоза в платформата, и предизвика загриженост сред рекламодателите, които се съобразяват с брандовете и не биха искали рекламите им да се показват до спорни публикации.

Поради предстоящата продажба Twitter не проведе разговор с анализаторите, за да обсъди резултатите, нито издаде писмо до акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още