IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Мъск за Twitter предвещава промени за социалната медия

Споразумението за покупката и свалянето на социалната медийна мрежа от борсата бележи края на драматично ухажване

08:42 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>&nbsp;EPA/ANDREJ CUKIC</em></p>

Снимка:  EPA/ANDREJ CUKIC

Американската технологична компания Twitter Inc. прие предложението на Илон Мъск да я придобие и свали от борсата - сделка, която ще даде на най-богатия човек в света контрол над социалната медийна мрежа, в която той е и сред най-влиятелните потребители.

Сделката на стойност 44 млрд. долара бележи края на драматично ухажване и промяна в мнението на Twitter, където много мениджъри и членове на управителния съвет първоначално се противопоставиха на подхода на Мъск за поглъщане. Сделката поляризира служителите на Twitter, потребителите и регулаторните органи по отношение на властта, която технологичните гиганти притежават при определянето на параметрите на дискусията в интернет, и начина, по който тези компании прилагат своите правила.

Двете страни са работили и през нощта в неделя срещу понеделник, за да постигнат споразумение, според което Мъск планира да придобие Twitter и да я свали от борсата в сделка, която оценява компанията на 54,20 долара за акция.

Ако поглъщането бъде осъществено, това ще бъде едно от най-големите придобивания на технологична компания и вероятно ще повлияе на посоката на развитие на социалните медии. Мъск ще се ангажира с по-безцеремонен подход по отношение на модерирането на изказванията в компания, която се бори да съчетае свободните разговори със съдържание, което е привлекателно за рекламодателите.

В понеделник, ден след като The Wall Street Journal съобщи за първи път, че сделката е близо, Мъск писа в Twitter, за да покаже, че иска платформата да бъде дестинация за широкообхватни дискусии и несъгласия.

„Надявам се, че дори и най-лошите ми критици ще останат в Twitter, защото именно това означава свобода на словото", написа той.

След обявяването на сделката Мъск заяви, че иска да гарантира в Twitter по-добро потребителско преживяване, отчасти чрез добавяне на нови функции и борба със спама. Милиардерът, който е и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp., има опит в оспорването на концепциите в различни индустрии.

Twitter е изправен пред значителни бизнес предизвикателства и вече стартира план за преструктуриране след борбата с инвеститора активист Elliott Management Corp. преди около две години. Преди малко повече от година Twitter заяви, че има за цел най-малкото да удвои приходите си до 7,5 млрд. долара до края на 2023 г. и да достигне поне 315 млн. т.нар. монетизируеми дневни активни потребители по това време.

За да постигне последната цел, компанията ще трябва рязко да увеличи ръста на потребителите си, който през по-голямата част от последните няколко години е в рамките на едноцифрени проценти.

Сред другите въпроси, с които ще се сблъска Мъск, е дали да позволи на Доналд Тръмп да се върне в Twitter, след като личният акаунт на бившия президент републиканец беше „окончателно спрян" от компанията миналата година след нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ от тълпа негови поддръжници, които искаха да попречат на сертифицирането на победата на президента Джо Байдън на изборите през 2020 г. 

В понеделник Тръмп заяви пред Fox News, че няма намерение да се връща в Twitter и вместо това ще използва стартъпа си Truth Social като предпочитана социално-медийна мрежа.

На среща на всички служители в понеделник следобед главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал заяви, че не се планират съкращения и че приоритетите на компанията не се променят преди приключването на сделката, твърди пред WSJ човек, запознат със срещата. Агравал заяви, че след като Мъск поеме управлението, „не знаем в каква посока може да тръгне компанията".

По думите му Мъск се е съгласил да превърне акциите на служителите в парични средства след приключване на сделката и да ги изплати по съществуващия график за придобиване на права.

Брет Тейлър, независим председател на борда на директорите на Twitter, заяви, че сделката отразява най-добрия резултат за акционерите.

А първоначално се очакваше базираната в Сан Франциско компания за социални медии да отхвърли офертата, която Мъск направи на 14 април, без да каже как ще плати за нея. Ден след нежеланата оферта Twitter прие т.нар. стратегия на отровно хапче, която има за цел да затрудни Мъск да придобие повече от 15% дял в компанията.

Twitter промени позицията си, след като Мъск подробно описа елементите на своя финансов план за поглъщането. На 21 април той съобщи, че е осигурил финансиране в размер на 46,5 млрд. долара. Акциите на Twitter рязко поскъпнаха, а ръководството на компанията отвори вратата за преговори.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 5,7% в понеделник и затвориха на цена от 51,70 долара. Книжата се представят слабо в ерата на огромната възвръщаемост на технологичните компании. Акциите на компанията се изстреляха в първия ден на търговията през 2013 г. и затвориха на ниво от 44,90 долара, в рамките на един долар отстояние от стойността им повече от осем години по-късно, когато Мъск отправи предложението си.

Но откакто в началото на април Мъск разкри своя дял от около 9% в компанията, акциите на Twitter са поскъпнали с 32%. Това засили ръста на Twitter от началото на годината досега, изпреварвайки други технологични компании и по-широкия пазар.

Обратът от страна на Twitter се случи, след като Мъск се срещна в петък на четири очи с няколко акционери на компанията, за да изтъкне достойнствата на своето предложение, като същевременно повтори, че бордът трябва да вземе решение „да или не", поясняват хора, запознати с дискусиите.

Мъск, който има над 82 милиона последователи в Twitter, отдавна използва платформата, за да изказва възгледите си за всичко - от космическите пътувания до криптовалутите. През януари той започна да купува акции на Twitter, като до април се превърна в най-големия индивидуален инвеститор с дял от над 9%.

Преди това той използва Twitter, за да изостри конфликта с американската Комисия за ценни книжа и борси, след като органът започна проверка на някои от последните му продажби на акции.

Свалянето на Twitter от борсата би позволило на Мъск да прави промени без контрола, който публичните компании обикновено упражняват върху акционерите си. Той също така е заявявал, че иска да задържи възможно най-много акционери.

В началото на април Twitter покани Мъск да се присъедини към борда на директорите - което би му попречило да притежава повече от 14,9% от акциите на компанията. Мъск първоначално се съгласи, а след това отхвърли предложението.

Предложените от милиардера промени в платформата включват смекчаване на позицията по отношение на модерирането на съдържанието, създаване на функция за редактиране на туитове, превръщане на алгоритъма на Twitter в отворен код - което би позволило на хора извън компанията да го преглеждат и да предлагат промени - и разчитане в по-малка степен на рекламата, наред с други идеи.

Мъск, който се самоопределя като „абсолютен привърженик на свободата на словото", заяви в неотдавнашно интервю на конференцията TED, че вижда Twitter като „де факто градски площад".

Според Мъск Twitter трябва да бъде по-предпазлив, когато решава да сваля туитове или да забранява за постоянно акаунти на потребители, като смята временното спиране за по-добро решение.

Мъск заяви, че също така иска платформата да бъде по-прозрачна, когато предприема действия, които засилват или намаляват обхвата на даден туит. Той заяви, че не е сигурен как ще бъдат осъществени някои от тези идеи.

От години Twitter се застъпва за това, което нарича по-здравословен дискурс в платформата си, и добавя модериране на съдържанието, като поне отчасти твърди, че това е добре за бизнеса.

Компанията представи и нови функции, които набират популярност сред потребителите, включително Twitter Spaces, която позволява на хората да провеждат аудио разговори на живо помежду си в рамките на платформата.

Мъск заяви, че иска Twitter да разчита по-малко на рекламата - която осигурява около 90% от приходите ѝ през 2021 г. - и да пренасочи бизнес модела повече към абонаменти. Понастоящем платформата предлага абонаментна услуга, наречена Twitter Blue, която дава на клиентите премиум функции като „отмяна на туит" срещу 2,99 долара на месец. Мъск предлага премахването на всички реклами в Twitter като част от абонаментните предложения.

Мъск също така изказа идеята за съкращаване на персонала, закриване на сградата на централата на компанията в Сан Франциско и отказ от заплащане на борда на директорите. По думите му само последното може да спести около 3 млн. долара годишно.

Другите му предложения за промени в Twitter включват опити за спиране на спама и измамните ботове и разрешаване на по-дълги туитове. В момента ограничението е до 280 знака.

В четвъртък е планирано Twitter да обяви финансовите си резултати за първото тримесечие. В понеделник компанията заяви, че вече не планира да провежда разговор с анализаторите в този ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още