IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В опит да си вдигне акциите Тръмп подгони TikTok

В рамките на няколко часа държавният секретар Майк Помпео и президентът заговориха за забрана на приложението

10:46 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/SANJEEV GUPTA</em></p>

Снимка:  EPA/SANJEEV GUPTA

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че администрацията му обмисля забраната на приложението за кратки видеа TikTok в САЩ като възможен начин да отмъсти на Китай заради несправянето с коронавируса.

Коментарите на Тръмп във вторник се случват часове след подобни на държавния секретар Майк Помпео.

"Това е нещо, което разглеждаме, да", каза Тръмп, „Това е голяма работа. Вижте какво направи Китай с този вирус, какво маправи с тази страна и с целия свят“.

Президентът се сблъсква със спадащо одобрение в допитванията, тъй като собствената му реакция на пандемията е подложена на широка критика, включително заради отказа му недвусмислено да призове американците да носят маски.

Тръмп не предложи конкретика за потенциално решение. Той заяви, че забраната на TikTok е "един от многото" начини, по които се стреми да отвърне на правителството на Пекин заради коронавируса, който зарази близо 3 милиона души в САЩ и уби над 130 000 души.

Съединените щати "обмислят“ забрана на TikTok и други китайски приложения на социални медии, заяви държавният секретар Майк Помпео пред Fox News.

Коментарите се случват на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай и след като контролът върху TikTok и китайските технологични фирми продължава да расте.

Обръщайки внимание на неотдавнашния ход на Индия за забрана на почти 60 китайски приложения, включително TikTok, водещата на Fox News Лора Инграхам попита Помпео дали администрацията на Тръмп също би обмислила забрана на приложението в САЩ. „Ние със сигурност го разглеждаме“, отговори Помпео.

"Работим по този въпрос дълго време", добави той.

„Независимо дали става дума за проблеми с включването на технологията на Huawei във вашата инфраструктура, ние обиколихме целия свят и постигаме реален напредък в това. Обявихме ZTE за опасност за американската национална сигурност“, добави Помпео, като цитира двете китайски компании за телекомуникационни мрежи.

„По отношение на китайските приложения на мобилните телефони на хората, САЩ ще постигнат и това“, добави той. TikTok не е коментирала темата пред CNBC.

В отделна, но свързана разработка приложението за кратки видеа стана обект на разследване от Федералната комисия по търговия и правосъдното министерство на САЩ по отношение на практиките му за данни, предава Bloomberg. През май няколко групи за защита на поверителността заявиха, че приложението, което е популярно сред тийнейджъри, е събирало информация за деца под 13 години без разрешение от родителите, в нарушение както на американския закон за поверителността, така и на по-ранно споразумение с FTC.

TikTok обаче заяви, че не предоставя данни за потребителите на Китай, като се противопостави на коментарите на Помпео, който заяви, че правителството обмисля забрана отчасти заради притесненията относно собствеността ѝ.

„TikTok се ръководи от американски изпълнителен директор, със стотици служители и ключови лидери в областта на безопасността, сигурността, продуктите и обществената политика тук, в САЩ", заяви говорител на компанията. "Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското правителство, нито бихме го направили, ако бъдем помолени“.

През миналия месец TikTok нае бившия изпълнителен директор на Walt Disney Co. Кевин Майер като главен изпълнителен директор. Той също така е главен оперативен директор на ByteDance – компанията майка.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още