IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг отказа да участва в изслушване в Лондон

Вместо него пред безпрецедентна международна комисия от 22 представители от седем парламента ще застане вицепрезидентът Ричард Алън

10:36 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отказа да бъде подложен на ново изслушване и допълнителни въпроси пред международна комисия в Лондон заради фалшивата информация в социалната мрежа. По-рано през месеца стана ясно, че Великобритания и Канада настояват шефът на Facebook да бъде изслушан от местните депутати, като политици от тези две страни се обединиха за съвместното изслушване на предприемача по тeмата за фалшивите новини и интернет и се надяваха, че единен фронт най-накрая ще убеди Зукърбърг да присъства на такъв форум.

Вместо самия Зукърбърг пред безпрецедентна международна комисия, състояща се от 22 представители от седем парламента в Лондон, следващата седмица ще застане Ричард Алън, вицепрезидент на Facebook по политическите решения. Той ще отговаря на въпросите към Facebook за фалшивите новини и скандалите за злоупотреба с данни.

Алън ще даде показания през следващата седмица пред избрани членове от парламентите на Аржентина, Бразилия, Канада, Ирландия, Латвия, Сингапур заедно с членове на парламентарната комисия на Обединеното кралство по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS). От първоначалния списък отпаднаха представителите на Австралия.

Говорителка на комисията потвърди пред TechCrunch, че Facebook e отхвърлил последната молба за присъствие на Зукърбърг, пояснявайки: „Комисията предложи възможност той да даде показания по видеовръзката, което също бе отказано. Facebook предложи да присъства Ричард Алън, вицепрезидент по политическите решения, което бе прието от комисията“.

„Комисията все още вярва, че Марк Зукърбърг е подходящият човек да отговори на важни въпроси за неприкосновеността на личния живот, безопасността, сигурността и споделянето", добави тя. „Неотдавнашното разследване на „Ню Йорк Таймс" повдига допълнителни въпроси за последните нарушения на неприкосновеността на данните и как те са били обработвани във Facebook, когато старшият мениджърски екип е осъзнал нарушенията и разпространението на руската дезинформация“.

Призивите във Великобритания за политически действия срещу Facebook и подобни онлайн платформи стават все по-силни. Facebook вече бе глобен от британския орган за наблюдение на данните, а по-рано през месеца правителството очерта плановете си за нов „дигитален данък“ за големите технологични компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още