Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

И германската SAP се отказа от финансовата си прогноза

Заради кризата клиентите са отложили сключването на „значителен брой нови договори“

И германската SAP се отказа от финансовата си прогноза

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Епидемията от коронавируса замъглява перспективите за растеж на SAP: през първото тримесечие бизнесът на германския производител на софтуер се представи значително по-лошо от прогнозата в началото на годината.

Заради кризата клиентите са отложили сключването на „значителен брой нови договори“, което се изразява в осезаем спад на приходите от лицензии, се казва в изявление, публикувано ad hoc в сряда вечерта. Ето защо концернът оттегля прогнозата за текущата година.

От началото на януари до края на март софтуерният бизнес се е свил с 31 процента на годишна база до 0,45 милиарда евро. През първите два месеца бизнес активността е била "солидна", но последиците от кризата бързо са се натрупали в края на тримесечието, се казва в съобщението.

Фактът, че приходите от продажби са нараснали въпреки това със седем процента до 6,52 милиарда евро, се дължи на стабилността на облачните предложения: приходите тук са се увеличили с 29% до 2,01 млрд. евро - значителна част от приходите идват от редовни потребителски такси.

Още по темата

„Дълги години се концентрираме върху изграждането на голям дял от приходите с по-планиран бизнес", заяви финансовият директор Лука Мучич. „Това прави SAP по-издръжлива от всякога“. Тук се включват месечните плащания от облачния бизнес, както и задължителните такси за поддръжка, които клиентите трябва да плащат след закупуване на софтуерни лицензи.

SAP предполага, че ситуацията ще се влоши „във второто тримесечие", преди постепенно да се подобри с напредването на годината, „когато страните започнат отново да разхлабват пречките за икономиките си и ограниченията за излизане на населението се премахнат". С оглед на тази „трудна пазарна среда“ производителят на софтуер сви прогнозата за 2020 г., а всички цифри в нея са само приблизителни стойности поради голямата несигурност.

Очаква се приходите да са в диапазона от 27,8 и 28,5 милиарда евро, което съответства на увеличение от един до три процента - досега групата очакваше поне 29,2 млрд. евро. Ръководството очаква и оперативна печалба в диапазон от 8,1 до 8,7 милиарда евро вместо предишните 8,9 до 9,3 милиарда евро. „Нашата актуализирана прогноза показва, че SAP остава здрав и стабилен дори в тази трудна среда“, пояснява финансовият директор Лука Мучич.

Последствията от пандемията силно засегнаха IT пазара и индустрията на телекомуникациите. Изследователската компания IDC очаква, че през тази година разходите ще се свият с 2,7%, докато преди два месеца експертите предвиждаха увеличение с 5,1%. IDC оправда ревизията, като заяви, че много организации са принудени да правят аварийни планове и да намалят разходите в краткосрочен план поради рухналия бизнес.

Браншовете са засегнати в различна степен: Според прогнозата разходите за преносими компютри, смартфони и аксесоари ще се свият с 8,8 процента, продажбите на софтуер, от друга страна, трябва да се увеличат с два процента, като особено търсени са решения за комуникация и мобилна дейност. Понастоящем са под въпрос големи проекти, за които често са необходими SAP системи.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 3763   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Huawei: Операционната ни система може да се конкурира с тези на Google и Apple