IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата датска IT компания минава в японски ръце

NEC ще придобие датския лидер KMD за 1,22 млрд. долара

09:19 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският производител на електроника NEC Corporation ще придобие KMD Holding ApS, най-големият датски IT концерн, тъй като японската компания се прицелва в увеличаващото се публично търсене на цифрови услуги, пише Nikkei Asian Review.
NEC ще придобие датската компания от американския инвестиционен фонд Advent International за около 8 млрд. датски крони (1,22 млрд. долара), съобщи японската компания. Сделката, второто по големина придобиване на NEC, се очаква да приключи в края на февруари.



NEC е лидер при интегрирането на IT и мрежови технологии за бизнеса и хората по целия свят. Това придобиване ще ускори глобалния бизнес в сферата на сигурността на NEC, който NEC поставя като двигател на растежа в своята тригодишна средносрочна програма за управление „Mid-term Management Plan 2020“. Японската компания насърчава обръщането си към доставчици на услуги, използващи хоризонтално разположени платформи. NEC също така разширява дейността си с нови технологии за биометрика и изкуствен интелект, за да развие области като обществената безопасност, дигитално управление и интелигентен транспорт. Тези инициативи ще бъдат реализирани в рамките на програмата NEC Safer Cities, която подкрепя развитието на по-безопасни, защитени, ефективни и справедливи градове.

В Дания KMD предлага основно софтуерни и IT услуги чрез бизнес модели, които генерират непрекъснати и повтарящи се печалби, като например т. нар. софтуер като услуга (SaaS). По-специално KMD има силна клиентска база в централните и местните власти и предлага софтуер, подпомагащ цифровизацията в Дания, която е лидер според проучването на Икономическия и социален съвет на ООН UN E-Government Survey 2018. 

„Дания и Обединеното кралство са възприемани като европейски лидери в прилагането на интегрирано цифрово управление за подобряване на административните услуги и намаляване на разходите", пояснява Такаши Нийно, президент и главен изпълнителен директор на NEC Corporation, цитиран в прессъобщение. „Чрез това придобиване NEC ще се сдобие с бизнес модел, който използва платформи за цифрово управление и разширява бизнеса от Северна Европа към цяла Европа и в световен мащаб".

„Това е исторически момент за KMD. NEC ще даде на KMD нова и много стабилна платформа за стратегическото развитие на нашия бизнес. NEC разработва най-модерните технологии и разполага с глобална организация със силни възможности“, пояснява от своя страна Ева Бернеке, главен изпълнителен директор на KMD.

„NEC е световно известна марка и като нас има убедителна история по отношение на развитието на обществото чрез технологии. NEC се фокусира върху решения за обществото и ние се гордеем, че компанията признава нашия опит в тази област. Очакваме с нетърпение да работим заедно, за да постигнем нови общи цели и да разработим още по-добри продукти за нашите клиенти".

KMD отчете приходи за 5,64 трлн. крони през 2017 г. Въпреки че компанията регистрира оперативна загуба от 54,5 млн. крони, която се дължи до голяма степен на разходите за преструктуриране, се очаква тя да се върне към печалбата тази година.

NEC от своя страна наскоро очерта плановете си да похарчи 200 млрд. йени (1,81 млрд. долара) за задгранични придобивания. През януари 2018 г. компанията придоби базираната във Великобритания  компанията за IT услуги Northgate Public Services за 475 млн. паунда (600 млн. долара по текущ курс).

Но финансовите резултати на японската компания се забавят, тъй като тя осъществява бавно необходимите промени в бизнес структурата си. NEC предприе стъпки за преструктуриране, включително предлагане на доброволни пакети за пенсиониране, за да намали разходите си за заплати и сега се връща в офанзива, заключава Nikkei Asian Review.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още