IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полупроводници на NEC свалят потреблението на ток в „спящ“ режим до 0%

Вместо електроенергия компанията използва магнити за запазване на данните

15:25 | 13.06.11 г.
Полупроводници на NEC свалят потреблението на ток в „спящ“ режим до 0%

Разработени полупроводници от японския производител на електроника и битова техника NEC намаляват потреблението на електроенергия на уредите в изчаквателен режим до 0%, съобщи японската телевизия NHK, цитирана от РИА „Новости“.

Неизключената от мрежата битова техника изразходва до 6% от цялата електроенергия в едно домакинство. В изчаквателния режим тя е необходима за запазване на данните.

В разработените от NEC полупроводници ролята на инструмент, запазващ данните, играе не токът, а специални магнити.

Компанията разчита, че след няколко години полупроводниците могат да бъдат използвани не само в домашни условия, но и в информационните центрове на големите предприятия, където ефектът от икономията на ток ще бъде 25%.

След земетресението и вълните цунами от 11 март, предизвикали спирането и излизане от строя на електростанции в Япония, въпросът за икономисване на тока стана ключов за икономиката на страната.

От 54-те атомни реактора, осигуряващи до 30% от потреблението на електроенергия, в момента работят едва 19.

Специална тревога предизвиква приближаването на летния сезон, когато потреблението на ток ще нарасне рязко заради масовото използване на климатици.

Правителството се обърна към компаниите и физическите лица с призив да бъдат икономисани до 15% от електричеството.

Някои компании промениха графика на работните си дни, за да намалят напрежението върху електростанциите. Редица общини пък изместиха началото на работния ден с половин час, за да може в по-прохладните сутрешни часове да намалят времето за работа на климатиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още