IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony купува студиото за видеоигри Bungie за 3,6 млрд. долара

Сделката, обявена в понеделник, е третото по-съществено придобиване в сегмента на видеоигрите от този месец

22:09 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Sony Group купува Bungie – американския разработчик на видеоигри зад популярната поредица Destiny, в сделка за 3,6 млрд. долара в опит да стимулира звеното си за игри, съобщава Bloomberg.

Сделката, обявена в понеделник, е третото по-съществено придобиване в сегмента на видеоигрите от този месец. Преди това стана ясно, че Microsoft купува Activision Blizzard за 69 млрд. долара, а Take Two Interactive – Zynga.

Покупката на Bungie ще даде на Sony правата върху една от най-популярните видеоигри за стреляне от първо лице, която е основен конкурент на Call of Duty, която сега е собственост на основния конкурент на Sony чрез придобиването на Activision.

По-рано Bloomberg съобщи, че Microsoft се ангажира да пусне поне следващите три игри от поредицата Call of Duty на конзолите PlayStation на Sony. Microsoft обаче все пак може да реши да остави игрите ексклузивно на своите конзоли Xbox.

Bungie не е първото студио за видеоигри, което Sony купува, но със сигурност е най-голямото поне през последното десетилетие. Японският гигант обикновено се спира на не толкова утвърдени студиа, каквито бяха Naughty Dog и Guerrilla Games. Sony също така има миноритарни дялове в някои по-големи компании за игри като Epic Games – авторът на хитовата Fortnite. През последните години Sony осъществи някои по-малки придобивания като тези на калифорнийската Insomniac Games и финландската Housemarque, в опит да увеличи каталога си от ексклузивни имена за своята PlayStation.

Базираната във Вашингтон Bungie, основана през 1991 г., помогна на Xbox да се отличи с играта си Halo и бе купена от Мicrosoft през 2000. През 2007 г. студиото договори независимостта си и се отдели от Microsoft, за да работи по следващия си хит Destiny с Activision. Отношенията им приключват през 2019 г. и Bungie започва да издава сама Destiny.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още