Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Style

Мобилно приложение ще ни запознава със забележителностите на столицата

"Невидимата Сердика" ще ни показва църквата "Света софия", Църквата Ротонда "Свети Георги", Софийски римски амфитеатър, Ларгото и Гробниците под жълтите павета

Мобилно приложение, наречено „Невидимата Сердика“, ще запознава потребителите с впечатляващи архитектурни и исторически обекти в София. Приложението е безплатно и поднася информацията по интригуващ начин с изображения, видео материали, 3D модели, интересни истории и легенди за подбраните обекти.

В началото приложението ще ни показва 5 важни забележителности в столицата, а именно църквата „Света София“, Църквата Ротонда „Свети Георги“, Софийски римски амфитеатър, Ларгото (с включени всички обекти около и под него) и Гробниците под жълтите павета.

Като източници за по-голямата част от съдържанието в приложението са използвани стари книги и поместените в тях уникална информация, гравюри, изображения, чертежи и др.

Идеята на приложението е да разкрие и направи достъпна за по-широк кръг потребители тази интересна, но малко известна информация и по този начин да направи най-вдъхновяващите обекти в София (чието тракийско и римско име е било „Сердика“) още по-привлекателни.

Друга цел на приложението е да популяризира Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС). Каталогът й включва линкове към книги и различни публикации, поместени в него и свързани с избраните пет обекта.

Още по темата

Приложението е разработено от Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) в партньорство с Фондация НАБИС и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Представянето на проекта „Невидимата Сердика“ ще се състои утре в Национален студентски дом от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи пресцентърът на Столична община.

Представянето е част от Националната библиотечна седмица, която се провежда от 12-ти до 16-ти май под надслов „Библиотеките откриват нови хоризонти“ и се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

По статията работиха: Теодора Георгиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Style
IKEA ще тества отдаване на мебели под наем в 30 страни