IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се изстреля с 19% след атаката над Aramco

Междувременно Доналд Тръмп разреши отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи

01:56 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сателитна снимка показва очевиден удар на дрон върху съоръжение за нефт на Aramco в Харад, Саудитска Арабия на 14 септември 2019 г. Снимка: Ройтерс<br />
	&nbsp;</p>

Сателитна снимка показва очевиден удар на дрон върху съоръжение за нефт на Aramco в Харад, Саудитска Арабия на 14 септември 2019 г. Снимка: Ройтерс
 

Цените на суровия петрол скочиха с над 19%, след като атаката с дронове над петролни съоръжения на Саудитска Арабия изтри с един удар около 5% от световните доставки.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпнаха на борсата в Ню Йорк с 15% до 63,34 долара.

Цените на петрола сорт Брент, който е европейски бенчмарк, скочиха с 11,73 долара до 71,95 долара за барел при ранната търговия в Сингапур.

Държавният енергиен производител Saudi Aramco загуби продукция за около 5,7 милиона барела на ден в събота, след като 10 безпилотни летателни апарата удариха най-голямото в света съоръжение за преработка на сурова продукция край източния град Абкаик и в близкото находище в Хурайс, в Източната провинция на кралството, причинявайки загубата на 50% от добива на нефт в страната.

За петролните пазари това е най-лошият внезапен срив в историята, надминавайки загубата на кувейтските и иракските доставки на петрол през август 1990 г., когато Саддам Хюсеин нахлу в съседната държава. Освен това тази катастрофа надвишава загубата на ирански нефт през 1979 г. по време на Ислямската революция, показват данни на американското Министерство на енергетиката, цитирани от Bloomberg.

„Глобалната икономика не може да си позволи по-високи цени на петрола в момент на икономическо забавяне“, коментира пред агенцията по електронната поща Оле Хансен, ръководител на отдела за суровини в Saxo Bank A / S в Копенхаген.

Саудитска Арабия може да рестартира значителен обем от спряното производство на петрол в рамките на дни, но се нуждае от седмици, за да възстанови пълния си производствен капацитет, твърдят хора, запознати с темата. Кралството - или неговите клиенти - могат да използват запаси, за да поддържат доставките на нефт в краткосрочен план. Aramco би могъл да се обяви в невъзможност да изпълни някои договори за международни доставки – обстоятелство, известно като форс мажор, ако възобновяването на пълния капацитет в Абкаик отнеме седмици.

Това би разтърсило пазарите на петрол и би хвърлило сянка на съмнение върху подготовката на Aramco за онова, което може да бъде най-голямото първично публично предлагане в света. Инцидентът може също така ще доведе до ескалация на размириците между Саудитска Арабия и САЩ срещу Иран, който подкрепя прокси групи от Йемен до Сирия и Ливан. Поддържаните от Иран бунтовници хути в Йемен поеха отговорност за атентата, но американският държавен секретар Майк Помпейо обвини за атаката директно Иран.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви, че е готова „да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари“. Малко по-късно стана ясно, че Тръмп е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението в събота срещу саудитски нефтени съоръжения, предадоха.

Президентът каза в Twitter, че атаката срещу Саудитска Арабия може да повлияе върху цените на петрола и затова при необходимост ще бъде отпуснато количество, „достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени“. Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света. Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

Междувременно стана ясно, че Белият дом не изключва евентуална среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани въпреки обвинението на Вашингтон, че Техеран стои зад нападението с дронове срещу саудитските петролни обекти, предаваРойтерс, цитирана от БТА.
 

Съветничката в Белия дом Келиан Конуей заяви, че извършеното вчера нападение не е подобрило шансовете за среща между двамата лидери на заседанието на Общото събрание на ООН по-късно този месец, но остави открит въпроса дали такава среща все пак може да се състои. "Ще оставя на президента Тръмп да обяви дали ще има или няма да има среща", заяви Конуей.

Кампанията на санкции и максимален натиск срещу Иран, водена от правителството на Тръмп, ще продължи независимо дали двамата лидери ще се срещнат, подчерта съветничката.

Министерството на енергетиката на САЩ е готово да отвори стратегическия петролен резерв, ако това е необходимо, за стабилизиране на глобалните доставки на енергоносители след нападенията срещу саудитски петролни обекти, добави Конуей. "Имаме енергия под краката си и край бреговете си", припомни тя и добави, че Тръмп води САЩ към разработване на тези резерви. Затова "когато Иран нападне Саудитска Арабия над 100 пъти, ние сме готови да предприемем действия за защита на нашите собствени интереси", подчерта Конуей.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още