IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. ще е предизвикателна за танкерите за петрол

Свитият добив на петрол от Саудитска Арабия прави излишни 23 големи танкера

10:18 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година печалбата на танкерите за пренос и съхранение на петрол записаха рекордни печалби от 240 хил. долара на ден. Причината беше свитото търсене заради коронавируса, което извади всички места за съхранение на петрол по суша и вода, пише Ройтерс.

Сега печалбите падат до 7 хил. долара на ден след намаляването на обемите, съхранявани на корабите. В допълнение неочакваното съкращение на добива от Саудитска Арабия обещава предизвикателство за сектора през 2021 година.

Намалението на добива от 1 млн. барела на ден, предприето от Саудитска Арабия, прави излишни 23 големи петролни танкера годишно.

Към 22 януари се използват 95 петролни танкера, които съхраняват около 130 млн. барела петрол. По време на пика през май 2020 година танкерите са съхранявали над 290 млн. барела.

Търсенето на корабите за съхранение се обуславя и от измененията на цените на пазарите, коментира още Ройтерс. Те са предпочитан начин за съхранение, когато товарите с дългосрочна доставка са с по-висока цена от моментните. Търговците търсят танкери, в които да запазят товарите петрол, докато цените се повишат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още