IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Златото може да достигне 4000 долара, но има и капани

Ваксината срещу коронавируса и президентските избори в САЩ могат да спрат ралито на благородния метал

16:01 | 10.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Цената на златото би могла да достигне 4000 долара за тройунция през следващите три години, но фактори като разработването на коронавирусна ваксина и изборите в САЩ през ноември могат да променят хода на благородния метал, смятат анализатори.

Тази година цената на златото достигна рекордно високи стойности, които не са били наблюдавани от септември 2011 г. Инвеститорите прибягват към т.нар. активи „сигурни убежища”, тъй като пандемията не показва признаци за затихване. През миналата седмица цената на златото скочи до над 2000 долара за тройунция за първи път, припомня CNBC.

„Доста лесно е да се прогнозира, че златото ще достигне 4000 долара“, казва Франк Холмс, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна компания Global Investors.

Той се позовава на трилионите долари, необходими за стимулиране на американската икономика по време на пандемията на коронавирус, и добави, че финансовите министри на страните от Г-20 и централните банки „работят заедно като картел и всички те печатат трилиони долари“.

„Не сме виждали преди положение, при което централните банки печатат пари при нулева лихва. При нулеви лихви златото се превръща в много, много атрактивен клас активи“, каза Холмс.

По-облекчената парична политика обикновено означава, че инвеститорите са по-склонни да търсят злато като актив. При такъв сценарий алтернативната цена за държане на злато, недоходен актив, е по-ниска, тъй като инвеститорите не очакват лихви, които иначе биха спечелили с доходоносни активи.

Въпреки че Юнг-ю Ma, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management - САЩ, е съгласен, че има много фактори в подкрепа на златото, той посочва две големи събития, които могат да променят посоката на цените.

„Просто сме предпазливи, екстраполирайки тези настоящи фактори ... особено когато знаем, че на хоризонта има две големи събития, които могат да променят тази траектория. Едното е, разбира се, разработването на ваксината, а другото са изборите“, каза той. "Смятаме, че... особено ваксината има потенциал да промени някои от тези положителни фактори, които работят в момента в полза на златото", добавя Ма.

Според базираната в Ню Йорк изследователска компания Third Bridge Group цената на златото може да спадне под нивото от 1600 долара след изборите, преди отново да се повишат през следващата година.

В бележка от миналата седмица обаче доставчикът на финансови данни Refinitiv посочва, че политическите тенденции в САЩ могат да развалят настроенията на финансовите пазари и да подкрепят ралито на златото.

При президентските избори през 2016 г., след изненадващата победа на Доналд Тръмп над кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън, инвеститорите прибягнаха до злато. Това тласна нагоре стойностите на ценния метал с близо 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
айде пак, почва се кат пичкенкойна и той щеше да хои на пеесе хилки после на стовка на милка .... до оня ден преписваха тука как "Ислямска Държава"(Американско/Израелска Държава) секла монети и какви гнъсни пари са тез златните, са вече нема и помен от преписаните простотии но щело да хои на 4рка бона ми ок аз чакам да видим, ако некой иска ош от ей са мога да му го плъзна на тройка бомбона стотинката, желаещи имеме ли ?. ... после с хилка напред .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Наистина щеше да е по-добре. Само си загубих времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Лошо няма, само че се цитира ръст на златото, не спад на долара. Това са различни неща. Информацията за ръст на златото е подвеждаща.Реалността е, че има спад на долара от около 15-20%. В нормална медийна среда това води до паника и bank run.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Това е целта и на америка ... евтин долар същото каквото цели китай за юана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 3 години
по добре да не беше писал нищо, хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Златото не поскъпва. То се е използвало като разплащателно средство хилядолетия преди да се появи доларът и най-вероятно ще продължи да се използва хилядолетия след като доларът изчезне. Да се твърди, че златото поскъпва е все едно да твърдим, че Слънцето обикаля около Земята. Или че в морето има вълни, защото корабите се клатят. Доларът не е нищо повече от един наскоро създаден изкуствен спътник на златото, който непрекъснато губи височина. И ако така продължава рано или късно с него ще се случи същото, което се случа с всеки спътник - ще изгори в плътните слоеве на атмосферата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Май е време да отчитаме спада на долара, а не ръста на златото, защото май и спрямо еврото долара изостава драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още