Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Бързото разпространение на коронавируса смъкна цената на петрола с над 2%*

Вирусът е последният катаклизъм на петролния пазар, който бе засегнат и от вълненията в производителите от Близкия изток и Северна Африка

Бързото разпространение на коронавируса смъкна цената на петрола с над 2%*

Снимка: Архив  на Ройтерс

Цените на петрола се понижават с още 2% в понеделник, тъй като нарастващият брой случаи на новия китайски вирус задълбочи опасенията относно търсенето на суровината, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,22 долара, или 2,01%, до ниво от 59,45 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 53,04 долара за барел, което е понижение от 1,16 долара или 2,14%.

Вирусът е последният катаклизъм на петролния пазар, който бе засегнат и от вълненията в производителите от Близкия изток и Северна Африка. Пазарът в момента се намира в излишък в световен мащаб, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници намаляват продукцията си, за да поддържат цените. Според инвеститорите търсенето на петрол ще спадне още повече поради ограничаването на пътуванията, за да се избегне разпространяване на заразата.

Още по темата

„Това може да бъде едно от най-значимите събития в историята, водещи до драстично намаляване на търсенето“, казва Фил Флин, анализатор от Price Futures Group Inc. „Въздействието вече се забелязва в застояващите стотиците хиляди барела. Страховете от бързо разпространение ще убият търсенето на петрол", допълни той.

От друга страна министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман ал Сауд съобщи в понеделник, че следи отблизо развитието на събитията в Китай. Принцът изрази своята увереност, че новият вирус ще бъде овладян.

Пазарите се „ръководят предимно от психологически фактори и изключително негативните очаквания на някои от участници въпреки много ограниченото му (на вируса – бел.ред.) въздействие върху глобалното търсене на петрол“, каза той.

Повечето от финансовите пазари също са повлияни негативно от разпространението на коронавируса.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,41% до ниво от 1578,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:28 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Най-горещият сегмент на пазара на изкопаеми горива започва да се охлажда