Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на Брента достигна над двегодишен връх*

Международният бенчмарк поскъпна с над 40% тази година на фона на силното възстановяване от пандемията в САЩ, Китай и части на Европа

Цената на Брента достигна над двегодишен връх*

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Международният бенчмарк Брент се търгува на цена от над 75 долара за барел – толкова скъп сортът не е бил от над две години. Повишението става факт на фона на затегнатия пазар и бичите прогнози за търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,4% до 75,16 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол – с 0,2% до 73,23 долара за барел. Според данни на Genscape Inc. резервите в ключовия център за съхранение в Къшинг са намалели до най-ниското си ниво от март 2020 г. насам, посочват запознати.

Сортът Брент е и най-скъп спрямо близкоизточния петрол от 21 месеца. Това по всяка вероятност ще усили апетита в Азия за барели от Персийския залив за сметка на тези от Атлантическия басейн.

Международният бенчмарк поскъпна с над 40% тази година на фона на силното възстановяване от пандемията в САЩ, Китай и части на Европа, което подчерта растящото потребление на гориво, въпреки че вирусът все пак се завърна в някои части на Азия. По прогнози на Bank of America Corp. цената може да достигне дори и до 100 долара за барел през следващата година с пълното възстановяване на търсенето.

„Оптимизмът за търсенето сега е добре установен и затягането на пазара е до голяма степен под светлините на прожекторите“, коментира Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. „Ако има пауза в ралито, по всяка вероятност ще дойде от страна на снабдяването“, допълни тя.

Мечо настроение носи новината, че Китай ограничава работата на частните рафинерии в страната. Втората партида от квоти за 2021 г. за независимите рафинерии бе с 35% по-малка от миналогодишната. Това ще ограничи притока на „черно злато“ към сектора, който представлява около четвърт от китайския преработващ капацитет.

Разликата в цената за договори за WTI с доставка през септември достигна 1,12 долара спрямо октомврийската в понеделник. Преди това тази разлика е била над долар само два пъти през последните 13 години – през 2008 г. и от средата на 2013 г. до средата на 2014 г.

Междувременно стана ясно, че американските запаси от суров петрол са намалели с 3,5 млн. барела миналата седмица, показват данни от проучване на Bloomberg. Ако те бъдат потвърдени в сряда, това ще е пета поредна седмица на спад.

Бичите прогнози за петрола още повече увеличават натиска върху ОПЕК+, чиито представители ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят дали има нужда от увеличаване на производството, ограничено заради пандемията.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Делта вариантът на коронавируса може да охлади петролните пазари