Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се разминават в началото на седмицата*

Все повече нефропреработвателни комтании намаляват разходите си и прибягват до съкращения на служители

Цените на петрола се разминават в началото на седмицата*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола започват седмицата със смесени резултати въпреки продължаващото разпространение на глобалната коронавирусна пандемия, която понижи прогнозите за търсенето и увеличи страховете от свиване на глобалната икономика, припомня Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява със 73 цента, или 2,71%, до ниво от 26,24 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 22,80 долара за барел, което е повишение от 17 цента, или 0,75%.

Пазарната стойност на петрола спадна общо с около 60% от началото на годината. Цените на всичко от въглища до мед също бяха засегнати от кризата, докато пазарите на облигации и акции навлязоха дълбоко на червена територия.

Общият брой на заразените с коронавирус в световен мащаб е над 325 000 души, а починалите от болестта надвишават 14 000. Много петролни компании предприеха стъпки за намаляване на разходите си, а някои производители вече започнаха съкращения на служителите си.

Още по темата

Пазарът на суровината трябва да се справи с двоен удар. От дена страна се забелязва пониженото търсенето заради пандемията, а от друга - стой неочакваната война с цените на петрола, избухнала между производителите Русия и Саудитска Арабия в началото на този месец. Напрежението между двете страни ескалира, след като преговорите за задълбочаване и удължаване на срока по споразумението за съкращаване на добива в рамките на ОПЕК+  се провалиха. Настоящата сделка изтича на 31 март.

„Вярваме, че цените на петрола ще продължат да спадат в краткосрочен план на фона на слабото търсене, нарастващите глобални запаси и липсата на ограничения върху добива  след 1-и април,“ казва в бележка Джоузеф Макмонигъл, старши анализатор в Hedgeye Potomac Research.

Почти една трета от американците вече имат заповед да останат по домовете си, след като властите в щатите взеха допълнителни мерки за спиране на нарастващия брой случаи в най-голямата икономика в света. Междувременно в Нова Зеландия премиерът Джасинда Адърн заяви, че всички несъществени услуги и бизнеси трябва да бъдат преустановени.

„Очаква се търсенето да спадне с повече от 10 милиона барела на ден, или с около 10% от сегашната глобална консумация на суров петрол“, заяви Джовани Серио, ръководител на отдела за проучвания във Vitol, най-големият търговец на петрол в света.

От друга страна Goldman Sachs изчислява, че понижението в нивото на покупките може да възлиза на 8 милиона барела на ден.

Цената на златото  бележи ръст от 0,26% до ниво от 1488,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола се срина до 18-годишно дъно