Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Доставките на руски газ в Европа се увеличиха с 18% в началото на 2021 г.

Газът в хранилищата в Европа намалява и това обещава стабилно търсене и през лятото

Доставките на руски газ в Европа се увеличиха с 18% в началото на 2021 г.

Снимка: Bloomberg LP

След тежката за сектора 2020 година добивът на газ в Русия отчита увеличение през зимния сезон (края на 2020 - началото на 2021 година), показват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Двигателят е увеличението на износа за Европа - през първите три месеца на 2021 година доставките се повишават с 18 на сто на годишна база.

Като цяло през отоплителния сезон износът на руски газ към Европа се повишава с 6%, посочва още МАЕ.

Още по темата

Увеличеното търсене в резултат от по-студеното време, обхванало части на Стария континент, предизвика и повишаване на добива с 2,6% на годишна база за зимния сезон. Само за първото тримесечие добивът на природен газ в Русия отчита увеличение от 6,4 на сто на годишна база.

По данни на МАЕ износът на газ от Русия към Турция почти се удвоява. По "Силата на Сибир" Русия е доставила за Китай около 4 млрд. куб. метра природен газ, което също е слабо увеличение.

Износът на втечнен газ от Русия се увеличава минимално - с под 1%, като основният пазар през тази зима е Азия.

Именно заради увеличеното търсене на втечнен газ в азиатския регион, Европа остана встрани от доставките (спад с почти 30%, или 20 млрд. куб. метра) и трябваше да разчита основно на тръбния газ. Това подхрани търсенето не само на руския природен газ, но благодарение на новата инфраструктура, която свързва Европа и Азия - и от Азербайджан.

По данни на МАЕ в периода октомври 2020 година - февруари 2021 година добивът на природен газ в Азербайджан се увеличава с 5%. Преносът на газ през Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP), по който и България получава газ от региона, се увеличава с 40%. В този период по ТАР, който е в експлоатация от ноември 2020 година, в Европа са доставени 1 млрд. куб. метра природен газ.

Прогнозите на енергийната агенция са, че добивите на природен газ в региона на Евразия ще продължат да се възстановяват през 2021 година и ще бъдат близко до нивата от предкризисната 2019 година. Подкрепа на добивите ще оказва износа, основно по традиционните маршрути - доставките на руски газ за Европа вероятно ще отчетат ръст от 10% през тази година.

През отоплителния сезон Европа трябваше да разчита на традиционния си доставчик - Русия, но част от потреблението беше покрито от газовите находища. По данни на МАЕ от газохранилищата са дошли около 20% от потребените количества природен газ, или ръст на добитото количество от 50% спрямо миналата година.

Това означава намалени обеми на газа, след като през миналата година по хранилищата останаха рекордни количества газ, съответно и увеличено търсене през летния сезон, когато по традиция потреблението намалява и цените също тръгват надолу.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
0
 
2
преди 1 месец
LNG доставките си растът ... нови терминали се строят ... интересна тенденция , общата консумация на газ от домакинствата е сравнително постоянна величина . индустриалните доставки обаче растът от около петилетка във всички силни икономики на евросъюзът ... иначе троловете дуднат как нищо не се произвежда в Европа ... :)))нали дядя вова ... ?! ... скоро не си пускал някой мултик с некоя гипер дупер ултра страшилка ... я виж какви веселяшки клипчета си пускат тука едни рассияни с дрифт на талиги по снежните рассийски безпутици ... да не вземе да помислиш че техниката е руска ... :))) ... само ръждясалите ламарини са руски , другото всичко е внос ...https://***.youtube.com/watch?v=8lV07rp_6oU
3
 
5
 
1
преди 1 месец
Доставките на руски газ в Европа се увеличиха с 18% в началото на 2021 г. Това са недемократични молекули!!Виновниците - на съд!

Още от Суровини
Ирак очаква цена на петрола до 75 долара през второто полугодие