IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите производители в ОПЕК+ не искат ново свиване на добива

По всяка вероятност страните от ОПЕК+ ще се придържат към настоящите цели за производство, като ще се фокусират върху насърчаването на по-пълното им изпълнение

08:36 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите производители в обединението ОПЕК+, което събира страните членки на петролния картел и техните съюзници, няма да настояват за нови намаления в добива на петрол по време на срещата си следващия месец. Това посочват делегати на държави в коалицията пред Bloomberg.

По всяка вероятност страните от ОПЕК+ ще се придържат към техните настоящи цели за производство, като ще се фокусират върху насърчаването на по-пълното им изпълнение, посочват източниците. Следващата среща на производителите, които отговарят за приблизително половината от глобалните доставки на петрол, ще се проведе на 5-6 декември във Виена.

Картелът прогнозира недостиг на доставки през първата половина на следващата година, като цените на „черното злато“ вече са по-ниски от това, на което се надяваха повечето държави членки, за да балансират бюджетите си. Също така цената на петрола се очаква да се окаже под допълнителен натиск през 2020 г. на фона на бума в добива на шистов петрол в САЩ и бавното увеличение на търсенето в световен мащаб.

Според някои анализи ОПЕК трябва да се насочи към ново съкращение на добива и още миналия месец се появиха сигнали, че организацията е готова да го направи. Саудитският енергиен министър принц Абдулазис бин Салман – представител на най-големия и най-влиятелен член на ОПЕК, заяви, че е негова „работа“ да се бори срещу създаването на излишък.

Въпреки това болката от пожертването на нови продажби и пазарлъците за това как да бъде разпределено бремето на свития добив може по-скоро да насочат алианса към това да сложи на пауза политиката си и да изчака, за да види как ще се развият условията на пазара.

Според делегатите страните от ОПЕК+ все още не са започнали работа върху различни сценарии, с които да се очертае обхватът на едни евентуални по-дълбоки понижения на добива, които министрите да обсъдят на срещата си през декември.

„Ще се окаже много трудно формално да се договорят нови, по-дълбоки съкращения“, посочва Хари Чилингирян, ръководител на звеното за стратегии на стоковите пазари към BNP Paribas SA. Според него поставянето на ударението върху изпълнението на вече съществуващите съкращения ще е „пътят на най-малка съпротива“.

петрол петрол

Тази седмица групата даде знак, че има все по-малка необходимост за приемане на нови мерки. Генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо заяви, че прогнозите за 2020 г. са се „прояснили“ на фона на стабилизирането на икономическия растеж и разведряването на търговския фронт.

Основна пречка пред постигането на нови споразумения е това, че някои страни все още не са изпълнили досегашните си квоти за свиване на производството от началото на годината. Тогава ОПЕК+ се съгласи да намали общо с 1,2 млн. барела дневно добива. Но оттогава Ирак и Нигерия увеличиха добива си, вместо да изпълнят обещаните съкращения.

Друга трудност е осигуряването на подкрепа от съюзника на ОПЕК Русия, която вече призова за предпазливост относно по-задълбочена намеса. Енергийният министър Александър Новак заяви в сряда, че цена на петрола от 60 долара за барел говори за стабилен пазар и производителите ще продължат да наблюдават ситуацията и в началото на 2020 г. Русия вече превиши целта си за съкращения в продължение на няколко месеца тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още