IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кофас“: Ценовият натиск при металите вероятно ще се задържи в глобален мащаб

Инфлационният натиск при енергията оказва негативно въздействие върху металургията, докато състоянието на пазара на метали отразява мрачна икономическа перспектива

15:40 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Кофас</em></p>

Снимка: Кофас

Ценовият натиск при металите вероятно ще се задържи в глобален план, тъй като металообработващата индустрия е силно енергоемка, следователно инфлацията върху енергийните вложения, като петрол и газ, я застрашава пряко, предупреждава кредитния застраховател "Кофас" в ново проучване.

Експертите на „Кофас“ анализират спада при цените на основните метали, както и неговото въздействие върху различните отрасли и какво означава това в средносрочен и дългосрочен план за глобалната икономика.

Цените на ключовите метали за редица индустрии като стоманодобивната промишленост, производството на мед и алуминий се сблъскват с низходяща траектория. Наскоро цените на медта и стоманата отбелязаха значителен спад, достигайки до най-ниското си ниво от февруари 2021 г., изтъква „Кофас“. През второто тримесечие на тази година се наблюдава 20-процентен спад при цените на медта в сравнение с предходното тримесечие.

Според експертна оценка ефектите от по-плавните операции по веригата на стойност и слабите перспективи за растеж на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) оказват натиск към понижаване на цените на металите. 

От „Кофас“ смятат, че в краткосрочен план високите цени на енергоизточниците и слабото глобално търсене на промишлени продукти вероятно ще продължат да водят до по-слабо производство на метали.

Анализаторите прогнозират, че настоящата промяна на пазара на метали отразява предстоящата мрачна глобална икономическа перспектива, която вече се наблюдава в много сектори. Основните „клиентски сектори“ на металите, които също са проциклични, като строителството и автомобилостроенето, осезаемо преминават през трудности и са оценени от експертите като високорискови във всички региони.

Автомобилните производители свиват своите обеми, засегнати от инфлацията на вложените ресурси и по-ниската динамика на търсенето като цяло. Междувременно строителството остава особено силно засегнато заради повишенията на лихвените проценти от страна на централните банки в големите икономики, като Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ), изтъква „Кофас“.

В дългосрочен план развитието както на екологичните, така и на социалните норми също трябва да продължи да подхранва структурните промени в сектора на металите.

„Съществуват различни предизвикателства, свързани с металургичния сектор. От една страна глобалният добив на метали е свързан със силно замърсяващи околната среда процеси. В тази връзка Китай планира да намали производството си на стомана, за да спази ангажиментите си към климата”, споделя Симон Лакум, секторен икономист в „Кофас“.

В средносрочен план, в шестмесечна перспектива, слабата прогноза на експертите за икономическия растеж на Китай се очаква да продължи да оказва влияние върху активността и цените на сектора на металите в бъдеще, което предполага продължаваща низходяща тенденция. „Кофас“ очаква растеж на китайския БВП под 4% през 2022 г. (при 8,1% през 2021 г.). Според анализаторите по-дългите коронавирусни мерки в Китай се отразяват на производствения капацитет на страната. Китай е най-големият производител на стомана в света, но няколко кратки сътресения през 2021 г. показаха колко нестабилно е икономическото състояние на страната по отношение на строителния сектор и следователно по отношение на търсенето на стомана.

Производството на стомана в Китай представлява над 50% от общото производство на глобално ниво. Всъщност Китай също е основен потребител на метали чрез строителството и промишлеността. Забавянето на строителната активност в страната, заедно с влошаващия се бизнес климат в подсектора на недвижимите имоти, особено по отношение на доверието, оказват силно влияние върху световното търсене на китайски метали като медта, предупреждава „Кофас“.

„Екологичните норми оказват влияние върху клиентските сектори като автомобилостроенето и водят до промяна в модела на сектора на металите. Металите са и в основата на проектите за енергиен преход. А стоките, произведени от метал, заедно с тези на основата на дърво, например, се считат за по-устойчиви от потребителите и алтернатива на пластмасите (мебели, оборудване, опаковки и др.), което може да доведе до по-голямо търсене. Остава да видим как горепосочените противоположни тенденции ще повлияят на сектора и цените в бъдеще“, допълва Симон Лакум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още