IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Инфлацията у нас се е ускорила до над 15% за четири месеца

Над 20% е увеличението в цените на храните и безалкохолните напитки, посочиха експертите на компанията за кредитно застраховане и управление на риска

13:44 | 30.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Индексът на потребителските цени в България за период от януари до април се е увеличил с над 15 процента на годишна база, а ръстът само при цените на храните и безалкохолните напитки достига над 20%. В същото време аблюдаваното инфлационно напрежение и енергийният шок ще засегнат най-вече бизнесите със затворен кръг на доставки и енергоемките сектори, и то с различен интензитет между отделните региони. Това прогнозират експертите на компанията за кредитен риск Кофас, оценявайки икономическата ситуация в България през първите четири месеци на тази година въз основа на въздействието на военния конфликт на Изток върху различните сектори в страната и Европа.

За април инфлацията в страната е достигнала 14%, като по отделни компоненти цените на транспорта са се увеличили с 2,6%, на жилищата – с 2,71%, на храните и напитките – с 6,73%, а на категория други - с 2,45%, изчисляват от компанията.

„В момента българските домакинства се фокусират предимно върху основни категории разходи. Цените на стоките и услугите се увеличават, съответно и разходите на домакинствата, но същевременно с това прогнозираме и и доходите им да нарастват. Очакваме до 2026 г. процентната разлика в тези стойности да е 2% в превес на разходите. В момента тя е около 8%“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

От Кофас напомнят, че нестабилността на цените на хранителните продукти се дължи на ефектите от войната между Русия и Украйна, тъй като те са водещи световни производители на зърнени култури. Русия държи 16% дял в световния износ на пшеница, а Украйна – 15% в износа на царевица. При ечемика дяловете на двете страни са съответно 11% и 10%.

Според експертите на Кофас инфлационното напрежение на пазарите на суровини (петрол, газ) поради войната ще се отрази на суровините за хранително-вкусовата промишленост, особено на торовете. Рязкото покачване на цените на петрола и газа води до високи производствени разходи и проблеми с доставките им. Ефектът от конфликта между Русия и Украйна върху световните вериги за доставки на селскостопански продукти и храни се изразява в проблеми с недостига поради неорганизирания превоз на товари. Най-силно засегнат е селскостопанският сектор в следствие на покачващите се цени на енергийните суровини.

„Всички промишлени сектори са повлияни, но най-цикличните и енергоемките, като нефтохимическата индустрия, транспортът, производството на хартия и хартиени продукти и производството на текстил и облекла, ще бъдат сред най-засегнатите", коментира Пламен Димитров.

Това обикновено са сектори от затворен тип, които в продължение на няколко години са били затруднени от технологични иновации, еволюция в екологичните изисквания и промяна в предпочитанията на потребителите, пояснява той.

За пример Димитров дава сектора на производството и преработка на хартия, който е изправен пред предизвикателствата на продължаващата глобална цифровизация на икономиката и търсенето сред обществото.

Според експертите на Кофас секторите, които са били в затруднение преди кризата, също вероятно ще бъдат силно засегнати в бъдеще от този нов шок. Текстилната промишленост и автомобилостроенето в световен мащаб са добра илюстрация за това.

Докато транспортният сектор като цяло е енергоемък и вероятно ще бъде засегнат от високите цени на петрола, експертите на Кофас очакват различия във въздействието на шока между останалите подсектори (железопътен, сухопътен, въздушен и морски), тъй като те са изправени пред този нов шок в различна финансова степен.
Например, през първото тримесечие на 2022 г. печалбата от морски превоз е 28% от оборота, докато въздушният транспорт регистрира загуба от 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Двамцата екземпляри по-долу и аз ви искам оставката като тролейбуси, ама няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Долу многопросто Киро! Оставка! Тия даже нямат софийски офис (столичен демек). Защото знаят, че са от днес за утре. В провинцията жалко се опитват да бръмчат малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Май пак ще трябва да гоним безхаберници. Както през 1997 г. Откъде се пръкна тази инфлация? Защо пишман управляващите са заети само да вредят на Русия, вместо да са за развитието и напредъка на България? За Фф.Аа.Щщ. политиката на вредителство спрямо РФ е от полза за икономиката, защото дава възможност за завземане на пазари. Но какво печели България, когато слугува на Фф.Аа.Щщ., във вреда на собствената си икономика? Печели, че губи. Една от проявите е именно инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още