IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-подходящите мерки за борба срещу инфлацията?

33% от участвалите в анкета на Investor.bg посочват, че такива от страна на държавата не са необходими

16:00 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма нужда от държавна намеса в борбата с инфлацията. На това мнение са една трета от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта.

На въпроса „Кои са най-подходящите мерки за борба срещу инфлацията“ 33% посочват, че такива от страна на държавата не са необходими. Веднага след това 19% от анкетираните посочват намаляването на акцизите като най-подходяща мярка.

В същото време за 16% най-правилната стъпка е налагането на таван на цените на стоки и услуги, а за 14% - понижаването на ДДС.

В анкетата 9% отбелязват, че най-подходящо би било увеличаването на прага за регистрация по ДДС. Същият процент от допитаните казват, че не знаят кое според тях ще е най-полезно.

В анкетата участие са взели 1586 души за периода от 21 април до 26 май.

Миналата седмица властите у нас приеха антикризисен пакет, който предвижда 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна, която в световен мащаб се смята за един от факторите за ускорението на цените.

По-рано тази седмица пък финансовият министър Асен Василев призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

 

Още графики на деня може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още