Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

А. Василев: Трябват реални действия срещу инфлацията на европейско ниво

Вицепремиерът подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност

А. Василев: Трябват реални действия срещу инфлацията на европейско ниво

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който участва в редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), цитиран от БТА.

Той призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка. Той също така подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

По отношение на приетите до момента санкции, всички държави членки се съгласиха, че те трябва да се прилагат по еднакъв начин. Министър Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Министър Василев изрази резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от COVID-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Еколози: Много защитени зони са такива само на хартия, а всъщност не се опазват