IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Инвазията в Украйна ще доведе до по-бързо ускоряване на инфлацията в Европа

Автомобилният, транспортният и химическият сектор са най-застрашени от конфликта между Русия и Украйна

14:45 | 09.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P. </em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Конфликтът между Русия и Украйна предизвиква сътресения във финансовите пазари и драстично увеличава несигурността относно възстановяването на глобалната икономика. Нарастването на цените и продължителната повишена инфлация засилват риска от стагфлация и социална несигурност. Според експертите на Кофас това са само част от рисковете, които ни очакват в бъдеще.

Анализаторите на компанията с опит в управлението на риска и глобалната икономика прогнозират, че най-засегнати от конфликта ще бъдат секторите на транспорта и химическата индустрия, както и автомобилната индустрия. Те очакват, че руската икономика през тази година ще изпадне в дълбока рецесия със спад на икономиката от 7,5%. На световно ниво най-висок е рискът за европейските икономики, за които експертите прогнозират поне инфлацията да се ускори с още 1,5 пр.п.

Конфликтът заплашва стоковите пазари

Още в първия ден на инвазията финансовите пазари отбелязаха осезаем спад, а цените на петрола, газа, металите и храната се повишиха значително. Петролът сорт Брент достигна, а по-късно и задмина, цена от 100 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам. Цената на природния газ на хъба TTF за Европа бележи рекорд от 192 евро на 4 март.

Тези предпоставки вече оказват влияние върху стоковите пазари. Цените ще продължат да растат и ще се задържат високи с ескалацията на конфликта. Това ще доведе до продължителна висока инфлация, която ще увеличи рисковете от стагфлация и социална несигурност в развитите и развиващите се страни.

„В целия свят икономическите последици от конфликта ще бъдат усетени основно през цените на стоките, които вече осезаемо бележат ръст. Нетният износ на енергия и хранителни продукти ще бъде засегнат поради промяната в цените на стоките. Ако конфликтът се задълбочи, очакваме сериозни последици в снабдяването“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Най-застрашените сектори

Високите цени на суровините и проблемите в снабдяването оказват сериозно влияние върху автомобилния сектор. Украинските автомобилни фабрики снабдяват основните производители в Западна Европа. Последствията от войната са, че някои от тях вече обявиха спирането на дейността си във фабрики в Европа.

Авиолиниите са с най-висок риск поради цените на горивата, заедно с морския транспорт. Поради забраната за полети от страна на европейските държави, САЩ и Канада за руски самолети и реципрочната такава от руска страна авиокомпаниите ще трябва да планират по-дълги полети, за които съответно ще трябва да използват повече от поскъпналото гориво.

В Кофас определят този риск за значителен, тъй като повишаването на цените ще доведе до отлив на потребители на тези услуги, които са все по-малко от началото на пандемията.

Аграрният сектор също не е защитен. Очаква се повишените цени на газа да окажат влияние върху цените на торовете, а това да се отрази негативно на цялата селскостопанска индустрия.

Рецесия за руската икономика

Експертите на Кофас прогнозират дълбока рецесия от 7,5% за руската икономика през 2022 г., която ще заличи напредъка на страната, отбелязан през изминалата година. Санкциите срещу Русия оказаха негативно влияние върху рублата, което ще доведе до неизбежно нарастване на потребителските цени.

Възможност за Русия е да спечели от повишаване на цените на стоките за износ, най-вече от този на енергия. В същото време обаче европейските страни обявиха намерението си да ограничат вноса си именно на руска енергия.

Най-застрашени са европейските икономики

Поради зависимостта си от руски петрол и газ Европа е най-застрашеният от конфликта регион в света. Не е възможно в кратък срок да бъдат заменени доставките на газ от Русия с такъв от други източници, а цените му ще имат осезаем ефект върху инфлацията в европейските страни. Експертите прогнозират инфлацията да се ускори с поне още 1,5 пр.п. в страни през 2022 г. Заедно с очаквания спад в бизнес инвестициите и износа, ръстът на БВП ще се забави с около 1 пр.п.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Отречи този факт- да видим как точно ще го направиш- че русия не ползва собствени , чисто руски технологии, с които да вади руският петрол и газ от собствените си петролни и газови находища;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Руската ''икономика'' е колос на глинени крака. Уж имате природни залежи, а технологиите, с които вадите тези природни залежи, НЕ СА ВАШЕ ИЗОБРЕТЕНИЕ, НЕ СА С ВАШИ ЛИЦЕНЗИ, вие ползвате ЧУЖДИ технологии за добив на руски газ, влючително и НА ГАДНИТЕ=ЗА ВАС АМЕРИКАНЦИ- хихихихи;0 Не разбираш ли, че така сте просто една суровинна база, която във всеки един момент може да бъде подменена с друга суровинна база с друг собственик- ако и така не го схващаш, се върни в училище, за да научиш малко микро- и макро икономика, теория на пазара и теория на парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Аз ли нещо не разбирам, или всичките заклинания, че руската икономика е миша пр ъдня са били фейк? Нали била по-малка от Испания? Нали била по-малка от Епъл? Защо такова икономическо торнадо се развилня по цял свят след изключването на Русия от световната икономика и все по-настоятелни стават опасенията то да помете всичко по пътя си? Такъв ли ще е ефектът от изключването на Испания,или Италия, или Епъл, или Амазон, или Гугъл... ? А още даже руският енергиен сектор не е изключен от алъш-вериша... А като го изключат, или се самоизключи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Представи си какво ще се случи у нас при една очертаваща се хиперинфлация водеща до фалити и масово обедняване на хората!!...'' Хайде, стига- МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ПРЕЖИВЯ хиперинфлацията в България, то и вдигна икономиката на крака в държавата след изтегления заем от МВФ, когато ти, соп888олчо, си хранен от *** поради малолетната ти възраст, аз гладувах, но си вземах изпитите с 5.00 и 6.00 в юф на СУ- не ми говори точно ти на мен какво е хиперинфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 2 години
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА ЗА КОЯТО ГОВОРИШ ЩЕ СЕ ИЗРАЗЯВАТ В ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВА И ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА КРАЙНО ДЯСНО ОРИЕНТИРАНИ ПАРТИИ. Може би това е и целта - смяната на неолибералните европейски режими с този подобен на УКРАИНСКИЯТ националсоциализъм. Предпоставки за това да се случи е тъпата и неориентирана политика на ръководството на ЕС. Представи си какво ще се случи у нас при една очертаваща се хиперинфлация водеща до фалити и масово обедняване на хората!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 2 години
ПОДЧИНЯВАЙКИ СЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИСКАНИЯ , ЕВРОПА СИ НАПРАВИ ХАРАКИРИ.Разликата между европейската и американската инфлация е в цената на енергоносителите. ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ КОИТО СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ИЗОСИТЕЛИ НА ВЪГЛЕВОДОРОДИ ТОВА Е ДОБРЕ ДОШЛО. За тъпите европейски лидери неосъзнаващи последствията от този удар с цените на енргоносителите това си е истински шок и ужас. ДЕЙСТВИЯТА АН БРЮКСЕЛ СА ХАОТИЧНО НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНИ И ЛИШЕНИ ОТ ИДЕЯ ЗА ЗАМЯНА НА РУСКИТЕ ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ С ДРУГИ ОСВЕН С АМЕРИКАНСКИ. Едва ли на Европа това ще и е по евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Инвазията в Украйна ще доведе до по-бързо ускоряване на инфлацията в Европа == Слава Украине !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
След като вече виждаме началото на ценовата лавина, може би е време ЕЦБ да спре количествените облегчения и да вдигне лихвите с няколко процента.Да не стане после европейците да гледат какво е галопираща инфлация на жио. То ние и на повече сме свикнали, но на запад не са и ще има последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още