IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатското ембарго върху руския петрол доведе до поредно поскъпване на суровината*

Пазарите се подготвят за допълнително увеличение на цената на „черното злато“

09:58 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол продължава да се увеличава и да достига нови върхови равнища, след като във вторник американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще наложат ембарго върху руския внос на суровината, съобщава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,95%, или 2,49 долара, до 130,47 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,58%, или 1,96 долара, до 125,66 долара за барел. Сортът поскъпна с над 35%, откакто Русия навлезе в Украйна преди почти две седмици, като в понеделник WTI достигна най-високото си ценово равнище от юли 2008 г. насам.

Петрол Петрол

Великобритания също заяви, че постепенно ще премахне руския внос на петрол до края на годината, а компаниите Shell Plc и BP Plc спират новите поръчки. В същото време други европейски страни се колебаят да направят подобни ходове.

Събитията в Украйна разтърсват пазарите, като повишават цената на всичко от пшеница до никел и природен газ, и предизвикват опасения, че световната икономика се е насочила към шок точно след като страните започнаха да се възстановяват от пандемичните спадове. Трейдърите и банките залагат, че „черното злато“ ще продължи да поскъпва.

Русия е ключов член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+. Страната е голям производител на петрол и петролни продукти като дизел, затова и нарастващият брой санкции срещу Москва предизвиква опасения относно предлагането.

„Европа не следва тези ходове, просто защото към момента още не може“, каза старшия пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей, според когото цената на суровината може да се стабилизира между 120 и 130 долара за барел тази седмица.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,76 долара за барел спрямо 3,02 долара в началото на миналата седмица.

Международната агенция по енергетика заяви, че води преговори с петролни производители за по-голямо предлагане и че има значителен свободен капацитет, който може да бъде ограничен. Експертите в агенцията също прогнозират, че „черното злато“ ще продължи да поскъпва.

Американският петролен институт заяви, че националните запаси на САЩ са нараснали с 2,81 млн. барела миналата седмица, докато инвентарът в ключовия хъб за съхранение в Кушинг е намалял, според лица, запознати с данните. Предстои по-късно в сряда Администрацията за енергийна информация да публикува официалната статистика.

*Към 09:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още