IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна принуди вече 2 млн. души да избягат

Задълбочаващата се хуманитарна криза накара САЩ и Великобритания да забранят вноса на руски петрол

07:15 | 09.03.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Броят на хората, принудени да избягат от Украйна, надхвърли 2 млн. души, а броят на цивилните жертви на руско-украинската война нараства заедно с международните усилия да се окаже натиск върху президента Владимир Путин да спре руската офанзива.

Във вторник руски военен конвой откри огън близо до контролно-пропускателен пункт в обсадения североизточен украински град Суми, прекъсвайки евакуацията в нарушение на договореното прекратяване на огъня, пише The Wall Street Journal. В много градове Русия продължи да пречи на цивилните, бягащи от насилието, като стреля в близост до тях и се бие в близост до установени хуманитарни коридори.

Късно във вторник Русия отново предложи отваряне на коридори за евакуация на цивилни от пет града, включително Мариупол, от 9 часа сутринта в сряда. Но усилията за прилагане на прекратяване на огъня в югоизточния град се провалят вече четири дни подред.

Докато тежките боеве в цялата страна продължаваха на 13-ия ден от руската инвазия, Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че още един милион души са били разселени в Украйна, след като са напуснали домовете си.

Също така във вторник Полша заяви, че незабавно ще предостави флота си от изтребители МиГ-29 на САЩ във военновъздушната база „Рамщайн“ в Югозападна Германия след дни на публични спекулации относно даряването на самолетите на Украйна и повишаване на възможността за по-широк ангажимент от страна на САЩ.

Пентагонът заяви, че не е ясно дали има „съществена обосновка" за разполагането на полските изтребители, предназначени за Украйна, в американска военновъздушна база, като заяви, че подобно предложение поражда опасения за НАТО. 

„Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", каза в изявление говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО", каза той.

И докато Русия притискаше украинската столица Киев, Вашингтон и съюзниците му се стремяха да причинят допълнителна икономическа болка на Путин, който не показва никакви признаци, че ще се подчини на глобалното осъждане на започналата от него война. Администрацията на Байдън забранява вноса на руски петрол, който е жизненоважен за икономиката на Москва, както и на руски природен газ и други енергийни източници, заяви президентът Байдън във вторник в Белия дом.

„Американците се обединиха в подкрепа на украинския народ и дадоха ясно да се разбере, че няма да участваме в субсидирането на войната на Путин", каза  Байдън.

Европейският съюз заяви, че планира да намали вноса си на руски природен газ с две трети до края на тази година, а Великобритания каза, че ще прекрати вноса на руски петрол до края на годината.

Съобщенията бяха направени в момент, когато ръководителите на разузнавателните агенции на САЩ заявиха, че Русия е изправена пред сериозни военни дефицити при нахлуването си в Украйна, включително морални и логистични проблеми, и ще бъде затруднена да контролира територията и да установи промосковски режим в лицето на това, което директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс нарече „постоянно и значително украинско въстание“.

Във вторник Хейнс и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заявиха пред Комисията по разузнаването на Камарата на представителите, че Путин вероятно ще удвои усилията си за подчиняване на Украйна, като все повече ще пренебрегва жертвите сред цивилното население. Бърнс заяви, че следващите няколко седмици ще бъдат „грозни".

В речта си пред британската Камара на общините, предавана на живо във вторник, украинският президент Володимир Зеленски благодари на Обединеното кралство за военната помощ, която е предоставило на Украйна, и помоли за още - изрично за изтребители, които да противодействат на въздушното предимство на Русия.

Зеленски сравни тежкото положение на Украйна с най-мрачните часове на Обединеното кралство през Втората световна война, като повтори част от вълнуващата реч на министър-председателя Уинстън Чърчил пред парламента през 1940 г., произнесена предизвикателно пред лицето на нацистката заплаха.

„Ние ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената", каза Зеленски. „Ще се борим в горите, на полето, на брега, по улиците“.

В Мариупол жителите са без ток, мобилни телефони и водоснабдяване повече от седмица. Руските сили обстрелваха жилищните квартали във вторник, тъй като защитниците на града отказват да се предадат. Кметът Вадим Бойченко заяви, че в града с 400 000 жители деца са започнали да умират от обезводняване.

„Сърцето ми е пълно с болка и омраза към фашистите, които са блокирали нашия любим Мариупол", каза той. „Днес се случва нещо, което смятахме за невъзможно през XXI век. Това е ужасяваща новина за Европа и ужасяваща реалност за Украйна".

Около стратегическия град Изюм, Източна Украйна, руските сили напреднаха, опитвайки се да обкръжат някои от най-укрепените сили на страната в района на Донбас. Украйна продължи да отблъсква руските опити за пробив в югоизточния пристанищен град Николаев, който е вратата към черноморското пристанище Одеса. Около 3000 цивилни успяха да избягат от оспорваното предградие Ирпин, северозападно от Киев.

Според украински официални лица най-малко 700 000 души в страната нямат електричество и отопление заради разрушената гражданска инфраструктура. Вторият по големина град в страната - Харков, е силно засегнат от руските атаки, като много от сградите в центъра му от XIX и началото на XX век са превърнати в руини.

Русия продължава да пречи на евакуацията от Мариупол въпреки споразуменията, постигнати чрез Международния комитет на Червения кръст, заяви във вторник украинският външен министър Дмитрий Кулеба. „Военните престъпления са част от целенасочената стратегия на Русия“, каза той.

В Суми, регионална столица с 260 000 души население, руски въздушни бомбардировки през нощта са поразили няколко високи жилищни сгради, при което са загинали 19 възрастни и две деца, съобщи регионалната прокуратура. Регионалното правителство добави, че украинските сили, използващи произведени в Турция безпилотни самолети, са успели да ударят и унищожат три руски колони, които се придвижват, за да атакуват града.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви във вторник, че по силата на споразумение с Русия, постигнато с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст, цивилните ще могат да започнат да напускат Суми в посока град Полтава още сутринта, а до 21:00 ч. в района няма да се водят бойни действия, което ще даде възможност за снабдяване на населението на Суми с храна и лекарства.

Късно сутринта във вторник цивилните граждани в Суми започнаха да се качват в автобусите за евакуация и първият конвой, съставен предимно от чуждестранни студенти, благополучно достигна Полтава. Когато вторият конвой с рейсове се готвеше да потегли, руски конвой, включващ танк на външния околовръстен път на града, се приближи до украински контролно-пропускателен пункт и откри огън, заяви губернаторът на Суми Дмитрий Живицки във видеосъобщение. По-късно усилията за евакуация бяха възобновени, като автобуси и частни автомобили тръгнаха от града към Полтава.

„Този инцидент потвърди, че няма 100% сигурност при напускането на града. Сами преценете дали е по-опасно да останете или да напуснете", обърна се Живицки към жителите на Суми.

Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че е отворило, според него, хуманитарни коридори от Киев, Чернигов, Харков и Мариупол в допълнение към Суми. Украински официални лица заявиха, че засега двете страни са съгласували само коридора от Суми. Русия предлага да организира евакуацията на украински цивилни граждани в Русия или в контролираните от Русия региони в района на Донбас в Източна Украйна, което Киев отхвърля.

Третият кръг от преговорите между Русия и Украйна за това как да се сложи край на войната, който се проведе в Беларус в понеделник, не постигна голям напредък, тъй като Киев отказа да приеме руските искания да признае анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. и независимостта на създадените от Русия региони в района на Донбас. Въпреки руската офанзива украинските сили продължиха да държат повечето от населените места в Донбас, които контролираха преди началото на инвазията.

„Дискусията е трудна и да се говори за нещо положително е твърде рано", заяви след разговорите главният преговарящ на Русия, помощникът на президента Владимир Медински.

По предварителен план външните министри на Русия и Украйна трябва да се срещнат в рамките на международна конференция в Анталия, Турция, в четвъртък.

Междувременно Зеленски публикува видео от офиса си в президентския дворец в Киев, в което показа познатия градски пейзаж зад прозореца си и обеща да не се предава. „Всички ние сме тук, работим там, където трябва да бъдем. Всички сме на война, допринасяме за нашата победа, която е неизбежна", каза той. Руските държавни медии продължиха да съобщават, че Зеленски е избягал от страната.

Всеки ден на продължаваща украинска съпротива създава по-добра преговорна позиция за Киев за прекратяване на войната и гарантиране на мирното бъдеще на страната, каза Зеленски.

В Изюм, Източна Украйна, голяма част от града е разрушена през последните няколко дни от руските бомбардировки и артилерия, каза Натали Киркач, която оглавява доброволческа група, която евакуира цивилни оттам. „Условията все още са отчайващи и хиляди хора все още трябва да напуснат", каза тя. Градът е без електричество от пет дни, а хиляди цивилни са се подслонили в туристическа база близо до манастир в близкия град Святохирск, каза тя.

Руската пехота е проникнала в северната част на Изюм, до северния бряг на реката, която го разделя, каза Киркач. Мостовете на реката са взривени, а украинската армия се е отдръпнала, за да си върне контрола във вторник сутринта, съобщиха украински официални лица.

В Харков „врагът е забавил настъпателните си операции, защото всички негови опити да влезе в града са отблъснати", заяви губернаторът Олех Синехубов. „Нашите военни имат висок боен дух и всеки ден получават нови оръжия".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се присъедини към британския министър-председател Борис Джонсън и нидерландския министър-председател Марк Рюте за разговори за Украйна в Лондон в понеделник. „Признахме героичните усилия на украинците и ще продължим да работим заедно - и с други, за да отговорим на тези груби нарушения на международното право", написа Трюдо в Twitter.

Полският президент Анджей Дуда заяви в коментар след телефонен разговор със Зеленски, , че ако Путин вярва, че „като събаря къщи и убива цивилни, ще сломи волята и духа на украинците, той греши".

Завръщайки се от пътуване до полско-украинската граница, където продължава потокът от бежанци на запад, държавният секретар Антъни Блинкен написа в Twitter, че е „вдъхновен от гостоприемството на полския народ към украинските бежанци, след като го е видял лично. САЩ и Полша ще продължат да работят заедно в отговор на руската агресия в Украйна".

Блинкен разговаря с украинския си колега Кулеба за съвместните усилия за прекратяване на „войната на Путин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Убиването на една държава може да не е само физически, а икономически и духовно. Това се случи в България и ти си един от живите примери. А като говорим за бомбардиране: СЪРБИЯ над която изсипаха тонове уранови бомби, Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Виетнам, Япония, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Панама, Гренада, Конго и още десетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
явно не си имала нерви да изчетеш докрая - най-отдолу пиша за потвърждението на това от Виктория Нуланд на питането към нея в американския Сенат, Марко Рбио запитва. Ако не знаеш кои са тези - питай гугъла. Ако не знаеш английски - помоли някой да ти превежда. Но САЩ не отричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Според чл.203 от ук рф, всеки руски гражданин и всяка руска държавна институция е длъжна да поддържа опорните точки на руската кремълска нацистка пропаганда, иначе ги очаква 15 години затвор. Та- след като се цитират опорните точки точно на кремълската нацистка хунта, при положение, че русия НЕ ВНЕСЕ НИТО ЕДИН ОФИЦИАЛЕН ПИСМЕН ДОКУМЕНТ, подкрепящ твърденията й, в Международния съд на ООН в Хага, за да се оправдае за руската агресивна война в Украйна, то цитираният източник е компрометиран и отразява просто руските опорни точки. Когато едната страна в едно спорно съдебно производство разполага с такива доказателства, за каквито твърди русия, то тя има ''ядрено оръжие'' в арсенала си за спечелване на правния спор. Непредставянето му в МС значи само едно нещо- русия създава и разпространява ФАЛШИФИКАТИ с цел да злепостави Украйна и да оправдае агресивната си нацистка война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Според руските военни в американски биологични лаборатории в Украйна са открити документи със заповед за спешно унищожаване на причинителите на чума, антракс, туларемия, холера и други опасни микроорганизми. Това е много по-опасно от Covid.. Това е глобален скандал, но "честните и неподкупни" журналисти от САЩ и ЕС ще направят всичко възможно или да игнорират, или да се подиграят на тази новина...Има информация, че белодробната чума се разпространява в Западна Украйна, каза в нашия поток военен експерт, микробиолог Игор Никулин:"Сега милиони украинци, които се втурнаха към Западна Европа, ще го донесат там. Това наистина ще бъде биологична бомба, с която светът не се е сблъсквал от дълго време."Той отбеляза, че специалната операция няма да приключи, докато руските войски не поемат контрола над всички лаборатории и атомни електроцентрали в Украйна: В противен случай задачата няма да бъде изпълнена.А нервното обяснение на Виктория Нуланд всеки може да види в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Venislav
преди 2 години
Ами от 2014 беше ясно ще нещата ще ескалират, не сме мръдали с диверсификацията. Ето чакам да видя сега новите. Обаче преди да сме диверсифицирали за какво да се самоутрепваме за Украйна? Щото големия брат иска от нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Тцъ, тцъ, тцъ- то се вижда кои са плямпачите;0 Досега ревахте, че България НЯМАЛА амтернатива на руския природен газ, сега ревете, че сме нямали кадри, преди това ревяхте, че сме нямали технологии, при което ви контрирах, че Япония може да ни даде технологията;0 Накъдето и да се обърнете, както и да се въртите, сте БЕС99НИ, че България може да се изскубне от руската газова хватка, а с това ще дойде и краят на вашите платени услуги в полза на русия;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Това като гарнитура към бомбите и ракетите ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Всичко се намира, ама няма желаещи да го работят. Има само безброй никомуненужни плямпачи с икономическо и юридическо образование. Варна се напълни с нахални украинци, разхождащи се с пищови по улиците, мразещи Путин и руснаците, ама не желаещи да защитават родината си. Такива едни диванни патриоти, които не знам до кога ще ги изтърпим. А пък в Германия какви войни ще станат с тамошните руснаци - не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
В изключителната икономическа зона на България в Черно море се намира едно от най-големите и перспективни за добив на метан находище на газови хидрати в Европа. Това съобщи за БТА доц. Атанас Василев от Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" във Варна. Той е ръководител на екипа, работещ по проект ГЕОХидрат за изследване на геотермичната еволюция на газово-хидратни находища в Дунавската палеоделта. Проектът е на стойност 60 000 лева и е финансиран от Фонд "Научни изследвания". Ученият обясни, че метанът от тези хидрати може да бъде използван като енергиен източник, а количеството му в нашата икономическа зона може да бъде изчислено. Според специалиста, то може да обезпечи енергийно България за дълго време и тя да стане напълно независима от внос на природен газ...Добивът на метан от газови хидрати не противоречи на т. нар. "зелена сделка", категоричен е ученият. Той разказа, че една от технологиите за разработване на такива находища включва заместване на метана в хидратите с въглероден диоксид, който също образува хидрати. По този начин "се погребва" основният парников газ, а метанът се освобождава и може да се използва. Тази технология е супер "зелена" и добитото гориво също, защото според моделни изследвания, обемът на погребания въглероден диоксид е с 40-50 процента повече от отделения при изгарянето на добития метан, смята Василев. Според него, това ще е единственият енергиен източник с отрицателен въглероден отпечатък. Внеряването на подобна технология за добив на метан от газови хидрати е най-ефикасният, бърз и икономически изгоден начин за преодоляване на една от най-значимите заплахи за човечеството - глобалното затопляне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Като гледам руските гъзо888близци тук и се сещам, че е по-добре да изчезнат от България. Руският газ може да бъде заменен от метан, добиван от Черно море, в нашата, БЪЛГАРСКА изключителна икономическа зона, като общите приходи от реализирането му на пазара се равняват на 407 години БВП на България. И вместо да потърсят инфо за това в БАН- където то се съхранява, отново заплашват, че България не можела без руски газ...Ват999ници, кво да ги прави човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още