IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според разузнаването на САЩ Путин не е преценил правилно ситуацията в Украйна

Ще е особено предизвикателно за руснаците да задържат и контролират украинската територия, коментира директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс

22:32 | 08.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аврил Хейнс. <em>Снимка:&nbsp;Examiner/Bloomberg</em></p>

Аврил Хейнс. Снимка: Examiner/Bloomberg

По всяка вероятност Русия ще се изправи пред „упорито и значимо“ разбунтуване, след като президентът Владимир Путин не прецени правилно до каква степен ще се разрази конфликтът в Украйна. Руският лидер обаче няма да се спре и може просто да се опита да промени дефиницията на победата за Москва. На това мнение е директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

„Смятаме, че ще е особено предизвикателно за руснаците да задържат и контролират украинската територия и да инсталират устойчив, проруски режим в Киев“, отбелязва тя по време на годишно изслушване през Комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

Според американските разузнавателни агенции Москва е подценила украинската съпротива, като руските сили действат „с безразсъдно пренебрежение“ спрямо цивилните в Украйна.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс заяви, че Путин е направил поредица предположения за атаката над Украйна, които са се оказали погрешни. Това включва и вярването, че Украйна е слаба и лесна за сплашване цел; че европейските страни ще бъдат разсеяни от предстоящите избори във Франция и лидерските промени в Германия; че руската икономика е защитена от санкции чрез финансови резерви; че руската армия е модернизирана, така че да постигне бърза победа.

Две седмици след началото на конфликта Путин остава решен да контролира Украйна, отбелязва още Бърнс. Според него руският лидер е в състояние на „възпламенима комбинация от недоволство и амбиция“.

Ръководителят на Агенцията за военно разузнаване генерал-лейтенант Скот Бериър на свой ред отбеляза, че по негови, макар и не сигурни, изчисления руската армия е загубила 2000 до 4000 души в конфликта.

Американското разузнаване получи похвали както от Републиканската, така и от демократическата партия за декласифицирането и публичното оповестяване на информация за плановете на руския президент, което му пречи да разпространява неверни твърдения.

Що се отнася до Китай, разузнавателните шефове посочиха, че съюзът между Пекин и Москва продължава да се подобрява, но по думите на Бърнс китайското ръководство става все по-несигурно по отношение на руските действия и забавянето в Украйна. Бърн и Хейнс посочиха, че обединеният отговор на войната от страна на САЩ, Европа и техните съюзници е забелязан в Пекин във връзка с действията спрямо Тайван.

„Има ефект върху китайските пресмятания“, каза Бърнс.

Според Хейнс пък предупреждението на Путин за поставянето в готовност на руските ядрени оръжия има само символичен характер, тъй като засега няма раздвижване на ядрените сили на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Още сте много далече от най-опасната фаза на войната, друже... Тя тепърва предстои - когато руската армия излезе на полската, словашката, унгарската и румънската граници . . . Тогава предлагам да броим и желаещите да преговарят с Путин... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ем да ве и накрая той реши да им изпълни заръката. А ние всички много добре си спомняме как пеехте, че се бил уплашил и подвил опашката след заплахите от САЩ. Сега друго пеете и пак никой не ви взима на сериозно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
На картинката се вижда как един сив хамстер е захапан за г.за от червена кобра :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Проблема на руснаците в геополитиката винаги е един и същ - самочувствието , че с агресивен натиск може да се постигне дългосрочно конкурентно предимство . Та намираме се в много опасна фаза на войната - Путин трябва да избере : или натискане до безкрай или преговори докато все още някой иска да преговаря с него . Надяваме се на второто но най- вероятно ще ни се случи първото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Подведен е според мен от близкото си обкръжение ***,както става обикновено с диктаторите с абсолютна власт.Хората около тях им казват това,което искат да чуят.Това е една от основните причини за неособенната дълголетност на съвременните диктатури...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
korn
преди 2 години
САЩ ако си мислят, че това е ситуацията от Втората Световна са в грешка. И те като Русия, се надценяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Мож да им се вярва :) Само те твърдяха, че *** ьо ще атакува Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
doba
преди 2 години
https://dnes.dir.bg/na-fokus/voenna-svodka-video-snimki-i-karti-ot-fronta-prez-izminalata-nosht То какво има и да коментирам повече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
дядя Вова
преди 2 години
Янките имат около 17 различни "разузнавания". Това да не е от 18-тото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още