IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската борса отново няма да отвори за търговия

Сделките с руски акции са преустановени от 28 февруари, но валутните и паричните секции на Московската борса остават отворени

08:17 | 09.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка взе решение да не възобновява търговията на Московската борса на 9 март 2022 г. в раздел „Пазар на акции" с изключение на режим „Изкупуване: адресирани поръчки" със сетълмент в рубли (той се използва за облигации, когато е отправена оферта), раздел "Пазар на деривати", с изключение на деривати от раздел "Паричен пазар" (валутни двойки), раздел "Стоки" (благородни метали) и огледални договори за фючърси на оригинални платформи в нормален режим. Търговията на валутния пазар, паричния пазар и репо пазара на Московската борса ще започне в 10:00 ч. московско време.

Режимът на работа на Московската борса за утрешния ден ще бъде обявен на официалния уебсайт на централната банка до 9:00 ч. московско време на 10 март 2022 г., поясняват от кредитора.

На 28 февруари 2022 г. Централната банка на Русия обяви, че Московската фондова борса ще бъде затворена поне до петък, 4 март 2022 г. Ден по-рано стана ясно, че затварянето ще е поне до 9 март. На 28 февруари Nasdaq и Нюйоркската фондова борса наложиха временно спиране на търговията с ценни книжа на редица компании със съществени операции в Русия, включително на „Яндекс“, което понастоящем остава в сила.

Правителствата често затварят фондовите пазари по време на криза и война, за да предотвратят паниката. Това дава време на длъжностните лица да укрепят други части на финансовата система. След атентатите от 11 септември 2001 г. Нюйоркската фондова борса беше затворена за четири дни.

Докато търговията в Русия беше преустановена, ценните книжа на местни емитенти продължиха да се търгуват на Лондонската фондова борса, където цената им рязко спадна, докато на 3 март платформата обяви, че преустановява търгуването им. В изявлението не се посочва колко време ще продължи това; борсата ще продължи да следи ситуацията.

Спирането на търговията е една от мерките, предприети от Банката на Русия в подкрепа на фондовия пазар, след като Западът разшири санкциите върху собствените валутни резерви на Централната банка. Още преди това пазарът спадна рязко на 24-25 февруари. При най-ниската си стойност главният индекс на борсата се срина за момент с 45,5%, а индексът RTS - с 49,25%. Предишното рекордно падане бе регистрирано на 28 октомври 1997 г. По това време спадът на индекса достига 20,81%.

В допълнение към спирането на търговията регулаторът наложи забрана на брокерските компании да изпълняват оферти за продажба на руски ценни книжа, подадени от чуждестранни инвеститори, а кабинетът обяви изкупуване на акции на национални емитенти от Фонда за национално богатство (ФНБ) на стойност 1 трилион рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
padre Bonaventura
преди 2 години
Изобщо да не отваря!Борса за шитове няма нужда да отваря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още