IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската фондова борса ще остане затворена поне до 9 март

Сривът на акциите на руски компании, листвани в чужбина, е показател за това как местните инвеститори в акции могат да реагират при възобновяването

12:59 | 04.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на борсата в Москва. <em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Сградата на борсата в Москва. Снимка: Bloomberg 

Руската фондова борса ще бъде затворена за търговия поне до следващата сряда (9 март), което е рекорд в съвременната история на страната и е опит да се предотврати въздействието на глобалните санкции върху местните инвеститори, предава Bloomberg.

Московската борса и централната банка на Русия съобщиха в петък, че търговията на всички пазари ще бъде преустановена на 5, 7 и 8 март. Откакто за последен път търговията с акции на Московската борса беше отворена преди седмица, руските акции, листвани в Лондон, загубиха над 90% от стойността си, преди да бъдат спрени от търговия. Световните доставчици на индекси обявиха планове да извадят акциите на руски компании от своите индекси, а европейските компании с бизнес експозиции към страната загубиха над 100 млрд. долара пазарна стойност.

Руската рубла потъна с 8,6% за долар при отварянето на борсата в Москва, след което намали спада си до 1,4% до 107,50 рубли за долар към 10:21 ч., което е спад от 23% за седмицата. Тази сутрин Русия забрани късите продажби на евро на своите валутни и фондови пазари, съобщиха от борсата.

Какви са реакциите

В резултат на международните санкции заради нахлуването на Русия в Украйна, които засегнаха всичко - от възможността за достъп до чуждестранните резерви до системата за банкови съобщения SWIFT, несигурността обхвана руските пазари във всички класове активи, а много инвеститори смятат страната за „неинвестируема". Русия обеща да се намеси и да подпомогне пазара на акции с до 10 млрд. долара, когато той отново заработи.

Реакцията на руските акции при повторното им отваряне вероятно ще бъде "негативна, освен ако правителството и централната банка не се намесят в изкупуването на акции. Това би могло да осигури подкрепа, но ми се струва трудно да се овладее вълната от поръчки за продажба предимно от чужденци“, казва Кристиан Маджио, ръководител на портфейлната стратегия в TD Securities в Лондон.

Сривът на акциите на руски компании, листвани в чужбина, е показател за това как местните инвеститори в акции могат да реагират при възобновяване на търговията в Москва. В четвъртък Лондонската фондова борса спря търговията с десетки руски депозитарни разписки, като се позова на войната в Украйна и на пазарните условия. В сряда MSCI Inc. и FTSE Russell заявиха, че ще изключат руските акции от широко разпространените си индекси.

Междувременно няколко борсово търгувани фонда (ETF) също бяха спрени в резултат на събитията. VanEck Russia ETF, най-големият ETF, инвестиращ в Русия, беше спрян до второ нареждане, което на практика спря притока на средства във фонда. BlackRock Inc направи същото със своя iShares MSCI Russia ETF, наред с няколко други фирми.

Не е безпрецедентно

Макар и в редки случаи, в миналото държави са спирали търговията с акции поради необичайни обстоятелства.

Нюйоркската фондова борса, Лондонската фондова борса и други борси бяха затворени през 2001 г. след атентата от 11 септември. Търговията с акции в САЩ беше възобновена, след като беше затворена за четири търговски дни, като S&P 500 се срина с около 5%. 

В началото на 2011 г. фондовата борса в Египет беше затворена за близо два месеца на фона на протестите, които свалиха 30-годишния режим на президента Хосни Мубарак. Затварянето на борсата последва спад от 16% на акциите в страната само за два дни. Когато търговията беше отново разрешена, разпродажбите се възобновиха и в крайна сметка индексът се понижи с 49% за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Още може- затворете ЕС по суша, въздух и вода за всеки руски гражданин- олигарх, негови роднини, мъж, жена, дете- за да не прониква тук и един вражески путински войник.Наложете ОЩЕ санкции, които да са с увеличаваща и наслагваща се икономическа и финансова тежест. Сринете всяко извънруско финансово перо, по което може да се получат приходи за русия и тя да продължи с тях финансирането на агресивната си война в Украйна и използването на ядрения терор за принуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още