IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експозицията към Русия изтрива 100 млрд. долара от европейските акции

Някои акции са загубили три четвърти от стойността си от 18 февруари, когато притесненията за руска инвазия в Украйна се засилиха

13:21 | 03.03.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции, които имат експозиция на бизнеса си към Русия, са загубили над 100 млрд. долара пазарна стойност, откакто се засилиха притесненията за война в Европа. Засега обаче ефектите от санкциите срещу Москва остават неясни.

„Никой не знае къде ще свърши всичко това и се намираме в среда на максимална несигурност, която изисква преосмисляне за повечето инвеститори“, коментира Петер Гарнри, ръководител пазарни стратегии към Saxo Bank AS.

От компанията за добив на злато Polymetal International Plc до производителя на гуми Nokian Renkaat Oyj и австрийската банка Raiffeisen International – разпродажбите на европейски компании с експозиции към Русия са тежки. Някои акции са загубили три четвърти от стойността си от 18 февруари, когато притесненията за руска инвазия в Украйна се засилиха. Популярни имена като Renault и Wizz Air също търпят понижения на стойността от над 20%.

През това време общо 100 млрд. долара е била изтрита от капитализацията на 22-те компании в състава на Stoxx Europe 600 с над 5% от продажбите си в Русия. 

Руската експозиция дърпа надолу европейските акции. Графика: Bloomberg

Лондонската фондова борса съобщи в четвъртък, че е прекратила търговията с десетки депозитарни разписки за руски компании „във връзка със събитията в Украйна, в светлината на пазарните условия и за да се поддържат дисциплинирани пазарите“

Ефектът върху европейските акции от войната в Украйна обаче не приключва тук. Петролните гиганти BP и Shell обявиха, че се изтеглят от Русия след 30 години на инвестиции в страната. Daimler Truck Holding AG също прекратява бизнеса си до второ решение.  

„Руските активи ще получат статут на несъвместими с ESG“, коментира Гарнри, подчертавайки, че инвестициите в околна среда, социални дейности и управление може да накарат някои инвеститори да намалят експозицията си към геополитически риск. Според него също така решението на ВР „ще постави огромен морален натиск върху другите“.

Европейският сектор, който е най-засегнат, е банковият. Индексът Stoxx 600 Banks изтри 20% от последния си пик на 10 февруари, заигравайки се територията на мечките. Досега най-лошото представяне е на Raiffeisen, чийто акции губят почти половината от пазарната си капитализация.

Към 13 ч. в четвъртък книжата на Raiffeisen поскъпват с 1,4% до 13,01 евро.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 обаче е на червено със спад от над половин процент. Понижение от над процент отчита германският бенчмарк DAX.

Представянето на компании с висока експозиция спрямо Русия. Графика: Bloomberg

Raiffeisen, която има почти 14 млрд. евро висящи дългове в Русия и Украйна към края на миналата година, заяви във вторник, че засега няма да изплаща дивидента за 2021 г., но също така няма намерение да прекратява дейността си в региона.

Според Едмунд Шинг, главен инвестиционен директор на BNP Paribas Wealth Management, банките са един от многото сектори, където се наблюдава надценяване на рисковете що се отнася до ценообразуването.

Сходно мнение има и Матю Гилман, стратег на UBS Global Wealth Management, според когото „комбинация от световен растеж над тенденцията и забавяща се инфлация може бързо да накарат картината да изглежда по-благоприятна за инвеститорите“.

Но дали най-лошото вече е включено в ценообразуването? „Невъзможно е да се каже“, казва Шинг, особено като се има предвид непрекия ефект върху икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Точно. Всички руски роби в България, са обладани от САЩ. Според тях американците са невероятни и могат всичко. Всичко се върти около САЩ, всички са подчинени на САЩ. Ако утре някой пръдне в Раднево, САЩ са замесени сто процента. Дори и най лудия американски патриот, не вярва че САЩ са толкова могъщи. Много от така наречените ''русофили'', даже не им пука за Русия и руския народ и култура, но всички мразят САЩ. Когато Иран е срещу САЩ, те стават иранофили, севернокорейцофили, кубофили, витнамофили, ислмяфили, няма значение. По времето на Тръмп, бяха и тръмпофили. Омразата и неосъзнатото им възхищение към САЩ ги оформя като индивиди. Без САЩ те няма да има за какво да съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Това е чудесно.Нека занапред да си правят сметката, като замислят откриване на експозиция към Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Грешка- има соларни панели ново поколение, в чиято разработка участва и етнически българин,който преподава в университети и в Германия, и в България.Та- при тези панели, дори и минимално количество светлина е достатъчна, за да произвеждат ел енергия;0 Проверявайте си инфото, защото часовникът ви изостава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Този сайт е с домейн ''.bg'', което означава, че е регистриран като български, а това значи, че се подчинява на българското законодателство, което казваКОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право НЕ МОЖЕ е да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността. Прости спазвайте чл. 39 ал.2 от Конституцията ни, и ще можете да си изразите свободно мнението си. Тук обаче не зачитаме за законно разпалване на вражда или към насилие над личността- това, което е включено в руската пропаданда, умишлено представяща украинската нация като нацисти и фашисти. Дори доста украински граждани да са такива, чий го дири руската армия в чуждата държава- нима Украйна си няма свои закони, свои законни съдилища, в които могат да се заведат наказателни дела спрямо извършителите на престъпления, че да се ''налага'' една ЧУЖДА държава да предприема умишлено умъртвяване на украински граждани в собствената им държава....Вие съвсем сте се самозабравили..''Укри'', ''нацита'', ''хохли'' тук не вървят- това е език на омраза към една европейска нация- украинската. И честно казано, ми додея за всичко да вините сащ. Имам чувството, че вие изобщо не живеете нормален живот, защото всяка втора ваша дума е сащ. Култ към сащ ли имате, патологичен страх от сащ ли изпитвате- ваша си работа, но всеки коментатор извън руснаците го забелязва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Solar Power - когато няма слънце е с празни акумулатори. Бие си ресет след ресет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
За каква точно свобода говориш, когато не смеят да изказват мнение различно от това на американското посолство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
То и не случайно България е стояла цели 500 години под робство ! Просто масовката като вовича са предпочитали да бъдат килим на султана / путин ... вместо да спечелят свободата си. Същото между другото го е казал и апостола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Напълно те подкрепям ! За разлика от вовича който предпочита да е руски червен килим върху който се разхожда Путин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
100 милиарда европейски загуби срещу 3 трилиона загуби за руските нацисти. По-добре подобна цена, отколкото войни и руски нацизъм вилнеещ, където и както си поискал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Експозицията към Русия изтрива 100 млрд. долара от европейските акции == споко, дядя Вова има грижата да усвои разликата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още