IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е най-новата членка на ОПЕК, която харесва евтиния петрол?

През декември в картела се върна Индонезия, която потребява повече петрол, отколкото произвежда

08:18 | 11.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като защитаваше страните износителки на петрол в продължение на пет десетилетия, ОПЕК направи изненадващ избор за най-новата си членка – страна, която потребява около два пъти повече петрол, отколкото добива, пише Bloomberg.

Става въпрос за Индонезия. През декември тя се върна като 13-ата страна в ОПЕК, след като излезе от картела преди седем години. Властите в Джакарта твърдят, че като единствена азиатска държава в клуба, Индонезия ще бъде ключовата връзка с региона, където търсенето расте най-бързо.

И все пак, като внася петрол на стойност около 13 милиарда долара годишно, южноазиатската държава едва ли ще направи кой знае какъв принос в клуба на износителките.

Официалните твърдения, че Индонезия ще бъде връзката между производителите и потребителите, не обяснява напълно хода, който противоречи на мисията на ОПЕК: Защо страна, която има полза от ниски цени, да се допуска в картел, създаден, за да поддържа цените? 

Според Citigroup това е пореден знак, че ОПЕК е изоставила ролята си на защитник на цените след решението от миналата година да не намалява пазарния си дял. Организацията не е обявявала никакви по-специфични пазарни мерки от 2008 г. насам, посочва Bloomberg.

Според властите в Джакарта връщането на Индонезия в картела ще бъде от взаимна полза. „Като държава, която и добива, и потребява петрол, Индонезия може да играе ролята на мост между две страни на петролния пазар“, каза през юни министърът на енергетиката Судирман Саид.

„Странно е. Нищо не се е променило драстично от времето, когато страната излезе от ОПЕК“, казва Джейми Уебстър, старши директор в консултантската компания IHS във Вашингтон.

Индонезия смята, че връщането й в ОПЕК ще й гарантира достъп до суров петрол. Страната вече преговаря за доставки на ирански петрол, когато санкциите бъдат вдигнати. Освен това властите в Джакарта разчитат да привлекат инвестиции, които да съживят енергийния сектор, като например проекта за изграждане на рафинерия заедно със Саудитска Арабия.

Международната агенция по енергетиката (МАЕ) прогнозира, че Индонезия ще произвежда 850 000 барела на ден тази година. Това е колкото количеството, употребено миналата година – 789 000 барела на ден. В ОПЕК единствено Либия, Еквадор и Катар произвеждат по-малко. 

През октомври миналата година Индонезия се отказа от целта си да се върне към добив от 1 милиона барела на ден. От средата на 90-те години добивът се понижи с 50%, тъй като променящите се регулации и сложният процес по издаване на разрешителни отблъснаха инвестициите в нови находища.

Не е прецедент, че ОПЕК променя състава си. През 2007 г. картелът се увеличи след завръщането на Еквадор, който излезе от организацията през 1992 г. Габон напусна ОПЕК през 1995 г., но не обяви планове за връщане.

Със завръщането на Индонезия в ОПЕК може да се промени общата цел за добива, която беше стабилна през последните 4 години – 30 милиона барела на ден. Според източници на Bloomberg се обмисля увеличаване на лимита, за да се акумулира добивът от Индонезия.

Това обаче не означава задължително, че действителният добив ще се промени. Само четири месеца след въвеждането на сегашния лимит ОПЕК го наруши.

Друга полза от членството на Индонезия би било евентуалното прекратяване на споровете за нов генерален секретар. ОПЕК удължи мандата на либиеца Абдала Ел Бадри, който трябваше да се оттегли през 2012 г., но остана на поста, тъй като държавите членки блокираха кандидатите от Саудитска Арабия, Иран и Ирак. ОПЕК е била оглавявана от кандидати от Индонезия четири пъти от 1961 г. и страната може да предложи неутрална алтернатива за поста, която да сложи край на съперничеството между страните от Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още