IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ не постигна консесус за намаляване на добива на петрол през 2019 г.

Представителите на картела се събират отново след три седмици

10:44 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Срещата на министерско равнище на мониторинговия комитет на ОПЕК+ в столицата на Обединените арабски емирства завърши снощи без консенсус по въпроса трябва ли картелът плюс основните производителки на черно злато в света да свият добива си през идната година. Руският министър на енергетиката Александър Новак не изключи такъв сценарий, но и не подкрепи тази инициатива, предаде ТАСС.

Междувременно Саудитска Арабия, цитирана от световните агенции, обяви, че намалява производството си с 500 000 барела дневно още през декември. След три седмици министрите ще се съберат отново, за да обсъдят въпроса, но вече във Виена.

Срещата на министрите от формата ОПЕК+ в Абу Даби бе извънредна. За разлика от планираните заседания на нея бе обсъдено не само изпълнението на виенските договорености, но и въпросът какво ще правят страните от ОПЕК+ след изтичането на срока на сегашното споразумение на 31 декември 2018 година.

Ситуацията на петролния пазар се изостря от антииранските санкции, които до 5 ноември правеха доставките на петрол абсолютно непредсказуеми в краткосрочна перспектива.

Само че преди една седмица, заедно с възобновяването на санцкиите срещу Иран, САЩ разрешиха на осем страни временно да продължат да купуват ирански петрол. Сред тях се оказаха едни от най-големите вносители на иранско черно злато - Китай и Индия.

Според данни на ТАСС именно в този ден саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халид бин Абдул Азиз ал-Фалих, който до този момент е очаквал дефицит на петролния пазар, в телефонен разговор с руския си колега Новак му е предложил да обмислят свиване на добива през идната година.

Руското министерство на енергетиката на следващия ден провело съвещание по този въпрос с руските компании, на което, според един от участниците в срещата, идеята за нови ограничения в добива не е предизвикала гореща подкрепа.

Междувременно оманският министър на петрола и газа Мохамед бин Хамад ар-Румхи заяви пред журналисти в Абу Даби, че мнозинството на ОПЕК+ подкрепя идеята за връщане към свиването на добива, защото според прогнозите през 2019 година ще има прекомерно предлагане на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още