IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК сви прогнозите за търсене на петрол през идните две тримесечия

Но организацията увеличи очакванията си за световното търсене през последните три месеца на годината с 970 хил. барела на ден

18:37 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за търсене на „черно злато“ за идните две тримесечия, оставайки в унисон с плановете на групата за затягане на доставките.

Картелът намали оценката за необходимо количество суровина, което трябва да произведе през второто тримесечие, с 690 хил. барела на ден заради по-слабото търсене и засиления добив на конкурентите, съобщава Bloomberg.

„Продължаващите блокади, доброволното социално дистанциране и други, свързани с пандемията, развития“ все още тежат на икономическата активност, се казва в месечния доклад на базираната във Виена организация. Очакванията ѝ са условията да се подобрят през втората половина на тази година.

Предпазливостта на ОПЕК е в унисон с решението от миналата седмица групата и нейните съюзници да възстановят още от производството, спряно заради коронавирусната криза. Това изстреля цената на петрола до 14-месечен връх над 70 долара за барел.

Трейдърите очакваха групата, известна заедно като ОПЕК+, да възстанови производство за около 1,5 млн. барела на ден и изненадващото решение раздели наблюдателите за това дали алиансът не рискува да прегрее международните пазари.

Докладът от четвъртък обаче потвърди, че ОПЕК не споделя тези тревоги. Картелът намали цялостната си прогноза за необходимите за добив обеми през тази година с 250 хил. на ден спрямо доклада си от миналия месец за средно производство от 27,26 млн. барела дневно.

Добивът на 13-те страни членки на картела е намалял с 647 хил. барела на ден до 24,848 млн. барела на ден миналия месец, показва докладът, след като де факто лидерът Саудитска Арабия сви производството си едностранно, за да подкрепи още ребалансирането на пазара.

От Рияд заявиха на последната среща на групата на 4 март, че заради „предпазливост“ допълнителните съкращения ще останат в сила и пред април и след това могат да бъдат постепенно облекчени.

Въпреки всичко ОПЕК очаква прогнозите за търсенето да се разведрят през втората половина на 2021 г. Организацията увеличи прогнозата си за световното търсене през четвъртото тримесечие с 970 хил. барела на ден и изискването за добив в периода с 400 хил. барела.

„До края на първата половина (на годината – бел. ред.) икономическата активност се очаква да се ускори, като ефектът от пандемията се очаква да отслабне“, се посочва в доклада. Тази инерция ще е подкрепена от ускорение на търсенето, особено в сектора на услугите, където има повече контакти между хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още