IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени се понижават на фона на притесненията относно глобалния растеж

Увеличаващата се вероятност за допълнително забавяне на глобалната икономика заради търговската война тласка цените на суровия петрол надолу

19:00 | 29.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните цени се понижават в понеделник, притиснати от постоянните опасения относно темповете на растеж на глобалната икономика, тъй като търговците и инвеститорите очакват през тази седмица решенията на централните банки относно паричната политика и рестартирането на търговските преговори между САЩ и Китай, пише Oilprice.

Опасенията за състоянието на световната икономика, особено за икономическия растеж на най-големия вносител на суров петрол в света, Китай, продължават да оказват влияние върху цените на петрола в началото на седмицата. 

Според проучванията на Ройтерс, засягащи над 500 икономисти, проведени между 1 и 24 юли, основните притеснения са, че търговската война между САЩ и Китай ще повлияе на световния икономически растеж повече от очакваното въпреки ясните сигнали от много водещи централни банки, включително Федералния резерв на САЩ за намаляване на основните лихви и облекчаване на паричната политика.

Повече от 70% от анкетираните икономисти твърдят, че е значително по-вероятно да станем свидетели на глобален икономически спад, в сравнение с предходното проучване от април.

Цените на петрола също реагираха в понеделник след срещата между представители на Иран и делегати от Китай, Франция, Германия, Русия и Обединеното кралство относно ядреното споразумение, подписано през 2015 г. От Техеран заявиха, че разговорите са били „конструктивни“, хвърляйки лъч светлина върху настоящата ситуация.

Иран обаче настоява европейските страни, подписали споразумението, да гарантират, че няма да има пречки пред Иран да изнася своя петрол, дори ако САЩ вече са наложили строги санкции върху износа на страната. Анализаторите не виждат скоро да има подобрение в отношенията между ЕС и Иран, както и при петролодобивната индустрия в ислямската република.

Освен докладите на САЩ за инвентаризацията на петрола, инвеститорите и търговците ще разгледат две други тенденции тази седмица - двудневната среща на Фед в средата на седмицата, на която се очаква централните банкери да намалят лихвените проценти, и възобновяването на Американско-китайските търговски преговори в Шанхай, за които очакванията вече не са толкова оптимистични, но все пак има надежда, че може да се стигне до някакъв пробив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cum on ABBA face
преди 4 години
ДАНО по скоро стане ПАК 20$-хем се ускорява развитието на соларни технологии хем северна монголия ЗАТЪВАААААААААААА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още