IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще продаде активи на стойност 5 млрд. долара тази и следващата година

Компанията обяви спад на печалбата си с 19% до 2,9 млрд. долара през второто тримесечие

14:06 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският енергиен гигант Total ще продаде активи на стойност около 5 млрд. долара, главно в сегментите за геоложки проучвания и добив, на фона на усилията му да се съсредоточи върху по-малки проекти, които могат да издържат на ниски цени на петрола, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Тя обяви спад с 19% на годишна основа на нетната си печалба до 2,9 млрд. долара през второто тримесечие, който се дължи на съчетание от неблагоприятни пазарни фактори.

Те включват понижение със 7% на цените на петрола от второто тримесечие на 2018 г. насам, рязък спад на цените на газа и свиване на маржовете в подразделението за рафиниране на петрол.

„Пазарите останаха волатилни, като средната цена на петрола сорт Брент достигна 69 долара за барел, което е повишение с 9% спрямо предходното тримесечие. Но цените на природния газ намаляха с 36% в Европа и с 26% в Азия“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Total Патрик Пуян.

Компанията, която при управлението на Пуян се впусна в планове за придобиване и разширение, особено в газовия сектор и електрическата енергия, съобщи, че се подготвя за бъдещето, като се съсредоточава върху най-силните си сегменти – газа и дълбокото сондиране.

Въпреки че цените на газа са намалели рязко, Total съобщи, че оперативните парични потоци преди промените в оборотния капитал в бизнеса й с газ, възобновяеми енергийни източници и електрическа енергия са се увеличили с 42% благодарение на ръста на добива с 8% и повишаването с 10% на продажбите на втечнен природен газ (LNG).

Книжата на Total поскъпнаха с 0,6% в началото на борсовата търговия в Париж.

Продажба на активи

Total съобщи, че фокусираната стратегия ще бъде допълнена от продажбата на активи, които достигат праг на рентабилност само при високи цени на петрола и газа, като освобождаването в последно време от зрели активи в британската част от Северно море.

Органичното й равновесно равнище преди дивиденти е под 25 долара за барел, а органичното равновесно равнище след дивиденти, което би й позволило да изплаща дивиденти и да осъществява инвестиции, е под 50 долара за барел.

„Активното управление на портфейла ще продължи с продажбата на активи на стойност 5 млрд. долара през 2019 и 2020 г., като повечето от тях ще идват от подразделението за проучване и добив“, каза Пуян.

Total съобщава, че глобалният петролен пазар е останал волатилен в началото на третото тримесечие с несигурност за ръста на търсенето.

Но маржовете на компанията в европейското й подразделение за рафиниране на петрол са се разширили в началото на третото тримесечие, въпреки че остават волатилни.

Total съобщи, че ръстът на добива ще надхвърли 9% тази година благодарение на по-големия брой проекти, започнати през 2018 г. и стартирането на проектите Kaombo Sul  в Ангола, Кулзеан в британската част на Северно море и предстоящите проекти в петролните находища Йохан Свердруп в Норвегия и Иара 1 в Бразилия.

За да възнагради акционерите, компанията е увеличила втория си междинен дивидент с 3,1% спрямо миналата година до 0,66 евро на акция и е пристъпила към обратно изкупуване на акции на стойност 760 млн. долара в рамките на целта си да изкупи обратно акции на стойност 1,5 млрд. долара през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още