IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени се повишават въпреки оставащите притеснения от коронавируса*

Търговците на суровината все още имат притеснения за продължаващото негативно въздействие на заразата върху търсенето в Китай

09:59 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават с над 1% във вторник, но инвеститорските притеснения за разпространението на коронавируса продължават, след като броят на починалите от заразата надвиши 1000 души в Китай, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 60 цента или 1,16% до ниво от 53,89 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 50,09 долара за барел, което е повишение от 52 цента или 1,05%.

„Възходът (на петролните цени – бел.ред.) е слаб и може да бъде краткотраен, тъй като в близко бъдеще енергийното търсене на Китай вероятно ще остане понижено заради въздействието на вируса. Страните от ОПЕК + ще трябва да създадат план за допълнително намаляване на производството, за да увеличат цените на петрола “, каза Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets.

Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай вече достигна 1016 души, съобщиха от Националната комисия по здравеопазване, а потвърдените случаи на заразени с болестта надвишиха 42 600.

Вирусът се разпространи и в десетки други страни, като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) предупреди в понеделник, че случаите извън Китай могат да бъдат „искрата, която ще разпали по-голям пожар“.

Търговците на суровината продължават да изразяват притеснения, че търсенето на петрол в Поднебесната империя може да понесе допълнителен удар, ако разпространението на коронавируса не бъде ограничено.

„Китайските рафинерии преработват 15% по-малко суров петрол и положението може да стане много по-лошо, ако вирусната епидемия не бъде овладяна през този месец“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„ОПЕК + изглежда засега просто изчаква да види какво ще се случи… Русия е съгласна с 40 долара за барел и по този начин може да не е толкова нетърпелива да осигури допълнително съкращение от 600 000 барела на ден в добива си“, каза Моя.

Представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници обсъдиха задълбочаване на съкращенията през миналата седмица, но властите в Русия не изразиха категоричното си съгласие да се присъединят към евентуално по-нататъшно намаляване на производството.

Избухването на коронавируса може да намали целогодишния икономически растеж на Китай с 1 процентен пункт през 2020 г., заявиха от китайския правителствен мозъчен тръст "Национален институт за финанси и развитие".

От друга страна запасите на суров петрол в САЩ са се повишили за трета поредна седмица с 2,9 милиона барела, показа предварителна анкета на Ройтерс от понеделник.

Междувременно производството на Petrobras в Бразилия е достигнало нов рекорд през последното тримесечие на 2019 г. с над 3 милиона барела на ден.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,56% до ниво от 1570,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:26 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още