IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след пореден седмичен ръст на запасите в САЩ*

Фокусът на трейдърите е насочен към предстоящата среща на ОПЕК+, на която се очаква страните да потвърдят своите месечни ангажименти за добива

09:54 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени в сряда се понижават, отразявайки новите данни за петролните запаси в САЩ - най-големия потребител на суров петрол в света, съобщава Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент отчита спад от 1,02% до 83,86 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 1,43% до 82,71 долара за барел.

„Цените на суровия петрол спадат, след като Американският петролен институт отчете шеста поредна седмица на натрупване на запаси от суров петрол. В същото време администрацията на Байдън се изчерпва откъм молби към членовете на ОПЕК+“, коментира Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

По думите му световните лидери вече са изчерпали опциите за натиск върху ОПЕК+, което означава, че каквото и количество петрол от стратегическите резерви на Китай или САЩ да се появи на пазара, веднага ще бъде купено.

Президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки на срещата на върха по въпросите на климата в Глазгоу, определи ценовия скок при петрола и газа като основна причина членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници да отхвърлят допълнително увеличение на добива и доставките.

петрол петрол

Представителите на ОПЕК+ ще се срещнат в четвъртък (4 ноември), за да преразгледат своята политика, като очакванията са те да потвърдят плановете си за месечните увеличения на производството.

В същото време Американският петролен институт съобщи, че запасите от петрол и дестилати в САЩ нарастват през миналата седмица, докато тези от бензин отново се свиват.

Запасите от суров петрол нарастват с 3,6 милиона барела през седмицата, приключила на 29 октомври. Запасите от бензин спаднат с 552 000 барела, докато запасите от дестилати се увеличават с 573 000 барела, показват данните.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, също очакваха запасите от суров петрол да се повишат миналата седмица.

Данните от Администрацията на енергийната информация на САЩ, статистическото звено на Министерството на енергетиката на САЩ, ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Потвърждавайки, че високите цени насърчават увеличаването на доставките в някои краища на света, британският енергиен гигант BP заяви във вторник, че ще увеличи инвестициите в своя континентален петролен и газов бизнес в САЩ до 1,5 милиарда долара през 2022 г. от 1 милиард долара за тази година.

* Информацията е актуална към 09:14 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още