IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след двудневен спад в цената*

Инвеститорите все още следят случващото се в Китай и се подготвят за най-лошия пандемичен сценарий, смята икономист

09:47 | 26.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва във вторник, след като през последните две търговски сесии цената на суровината намаля под 100 долара за барел, докато инвеститорите преценяваха влиянието на пандемията в Китай върху перспективите за световното търсене, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,03%, или 1,05 долара, до 103,37 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) нараства с 0,77%, или 0,76 долара, до 99,30 долара за барел, след като сортът изтри 5% от стойността си в последните две търговски сесии.

лю лю

Китайската народна банка пое ангажимент да увеличи подкрепата за икономиката, а властите в Пекин разшириха обхвата за тестване за коронавирус, като той вече се разпростира до по-голямата част от града, предизвиквайки опасения, че столицата ще попадне под блокада. Новите вълни от ръст на новозаразените в Китай се отразиха негативно на търсенето на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света.

"Картината на предлагането продължава да е затегната и изглежда, че навлизат купувачи, търсещи изгодни сделки", казва Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. По думите му инвеститорите все още се подготвят за възможно най-лошия пандемичен сценарий в Китай.

В понеделник вечер китайските власти заявиха, че тестването за Covid-19 ще се случва в още 11 от общо 16 региона на Пекин. Едноседмичното затваряне в Шанхай допълнително се влоши - през уикенда работници в защитни облекла се заеха с поставянето на стоманени огради около сградите с положителни случаи на заразени.

Към момента "черното злато" е изтрило по-голямата част от ръстовете, отбелязани, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Войната доведе до това САЩ и Великобритания да забранят руския внос на енергоносители, а Европейският съюз обмисля подобрен ход.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 21 цента за барел спрямо 4,64 долара в началото на март, малко след началото на руската инвазия в Украйна.

* Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още