Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът продължава да поскъпва заради затягането в предлагането*

Според Goldman Sachs настоящите фундаментални условия ще затегнат още повече физическите пазари, подкрепяйки Брент да достигне цена от над 70 долара за барел

Петролът продължава да поскъпва заради затягането в предлагането*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават, макар и слабо, в петък на фона на ограниченията в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и санкциите срещу Венецуела и Иран, съобщава Ройтерс.

Всичко това по всяка вероятност създава лек дефицит в световните доставки през първото тримесечие на 2019 г. Ръстът при цените обаче е ограничен заради опасения, че забавянето на световната икономика скоро ще се отрази и върху търсенете на горива.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,26% до 58,76 долара за барел за контракти с доставка през април. Повишението при сорта Брент е с 0,19% до 67,36 долара за барел за доставка през май.

От началото на годината цените на „черното злато“ са нараснали с около една четвърт.

ОПЕК, заедно с някои страни извън картела, включително Русия, поеха анагажимент за намаляване на доставките с 1,2 млн. барела на ден от началото на годината, за да затегнат пазарите и да подкрепят цените.

Среща на ОПЕК+ ще има през уикенда в Баку, Азарбейджан, по време на която ще бъде преразгледана производствената политика. Очакванията са ограниченията в доставките да продължат засега.

Междувременно американските санкции срещу Венецуела и Иран допълнително затягат петролните пазари.

Досега търсенето на петрол се запазва стабилно. Употребата на суров петрол в Китай, който е най-големият вносител в света, е нараснало с 6,1% през първите два месеца на 2019 г. спрямо година по-рано до рекордните 12,68 млн. барела на ден, показват официалните данни от тази седмица.

Според американската инвестиционна банка Goldman Sachs настоящите фундаментални условия ще затегнат още повече физическите пазари, подкрепяйки Брент да достигне цена от над 70 долара за барел. Анализаторите смятат, че причината за това е, че растежът на търсенето надминава слабите консенсусни очаквания.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,56% до 1302,40 долара за тройунция. Среброто, медта и платината повишават цената си съответно с 0,60%, 0,58% и 1,28%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,10% до 96,63 пункта. Доларът поевтинява с 0,06% спрямо йената до 111,63 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,40% до 0,7092 долара.

* Информацията е актуална към 9:17 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени