IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от близо две години*

Цената на европейския сорт Брент може да достигне 185 долара за барел тази година, ако руските доставки на енергия останат нарушени

09:57 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от близо две години, след като руската инвазия в Украйна внесе смут на световните пазари и доведе до страхове за недостатъчно предлагане, които избутаха цената на суровината до 14-годишен връх, пише Bloomberg.

Цената на европейския сорт Брент се увеличава с 0,97%, или 1,07 долара, до 111,53 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да поскъпва в петък, отбелязвайки ръст от 1,27%, или 1,37 долара, до 109,04 долара за барел, след като приключи търговския ден в четвъртък на ниво под 108 долара за барел поради признаци, че сключването на ядрена сделка с Иран може да е близо.

Петрол Петрол

Украински официални представители съобщиха, че руски обстрел е причинил пожар в атомна електроцентрала в Украйна. Това доведе до рязък ръст в цената на петрола и други суровини, а след това тя отчете лек спад. „Черното злато“ поскъпва с 20% тази седмица.

Международната агенция по енергетика предупреди, че сигурността на световния енергиен пазар е застрашена, а планираното освобождаване на запасите на петрол на САЩ и други страни се е провалило в опита си да успокои опасенията за предлагането. От JPMorgan Chase & Co. смятат, че цената на Брента може да достигне 185 долара за барел тази година, ако руските доставки останат нарушени. В четвъртък сортът поскъпна до близо 120 долара за барел.

Влиянието на инвазията отекна из целия енергиен сектор. Големите петролни компании, включително BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp., съобщиха, че спират операциите си в Русия, а купувачите на руски петрол търсят алтернативи, докато цената на доставките расте. Руската компания "Лукойл" апелира за „бързо разрешаване на военния конфликт“.

Въпреки че няма наложени санкции върху износа на руска енергия, потребителите избягват да я купуват. Германия и САЩ са против налагането на забрана за вноса на руски петрол, но призивите Белият дом да наложи такава вече растат.

„Заплахата за сигурността на световния петролен пазар и от свито предлагане е истинска“, каза старши пазарният анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей. „Ядрената сделка с Иран няма да замести загубената руска продукция на международните пазари и само временно ще успокои цената на петрола“, смята експертът.

Пазарът на петрол продължава да следва бичи модел, като цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,96 долара за барел.

По-рано тази седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, приеха поредното умерено увеличение на доставките за месец април, като заседанието им приключи за рекордно кратко време, без да се обсъжда инвазията в Украйна. Според изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол резултатът от срещата е бил „разочароващ“.

*Към 09:28 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
novata_ikonomika_
преди 2 години
Това е добра новина, защото ще удари много жестоко китайската икономика, която е зависима от цените на енергията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още