IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 14-годишен връх*

Към 10 ч. българско време цената на сорта Брент расте с 5,8% до 119,5 долара за барел

10:18 | 03.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола продължава да се движи упорито нагоре, достигайки най-високото си равнище от 2008 г. насам. Потребителите упорито странят от руския петрол, а ОПЕК+ поднови скромния ръст на добива за месец април.

Инвазията на Русия в Украйна предизвика тревоги за доставките на редица суровини – от енергийни до земеделски, и накара потребители като Китай да се запасяват.

Към 10 ч. българско време цената на сорта Брент расте с 5,8% до 119,5 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол поскъпва с близо 5% до 116,04 долара за барел.

Цените на фючърсите на сортовете Брент и WTI. Графика: Bloomberg

Страните от ОПЕК+ договориха ново скромно увеличение на доставките за месец април по време на среща, белязана от темата за войната в Украйна.

Коалицията от 23 страни ратифицира увеличението от 400 хил. барела на ден, продължавайки досегашното постепенно повишение на производството, което бе ограничено по време на пандемията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално изявление.

Скромният ръст – който обаче много членки не успяват да изпълнят заради проблеми с капацитета, се губи на пазара, който бе разтърсен от руското военно нападение срещу Украйна. Русия е вторият по големина член на алианса ОПЕК+.

В същото време Международната агенция по енергетика предупреди, че международната енергийна сигурност е застрашена и планира извънредно отпускане на количества петрол от резервите на САЩ и други страни.

Досега САЩ, Европа и съюзниците им се въздържат от санкции върху енергийния сектор на Русия заради опасения за ефекта върху растящите цени върху потребителите.

При сорта Брент се запазва тенденцията спот доставките да са по-скъпи от фючърсните, което е сигнал за притесненията на пазара за снабдяването.

В сряда администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че ще се опита да отнеме статута на Русия на водещ производител на петрол и газ като ограничи износа на технологии за енергийния сектор. В същото време водещи енергийни компании като BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. заявиха, че се изтеглят от Русия.

Отделно от американската Администрация за енергийна информация съобщиха, че американските резерви суров петрол са намалели с 2,6 млн. барела миналата седмица. Запасите в ключовия център в Кушинг са намалели за осма седмица, като спад има и при резервите бензин.

*Информацията е актуална към 10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 2 години
Пак спорите за глупости под статия за цените на петрола, а има толкова статии за войната в Украйна под които да спорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
'''...Това сочи отчета на такава фирма, минал през мен преди няколко месеца и данните са за 2021. ...'' Мдааа- на ЕДНА фирма, а дебатът е за брой заети лица в трудоспособна възраст в ИКТ клъстъра, независимо като наети лица на ТД или като фрийлансери, като той има като подразделение и киберсигурността..Пак питам- ще ревизирате ли обявения от Вас брой заети лица в ИКТ в България от под 10 000 на 180 000 и ще твърдите ли още, че едно ИТ в България работи на нетна месечна заплата под 4.5К лева;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Опитите за решаване на проблема с енергийната ни независимост бяха спряни от еврогейската интеграция на България. Първо натура 2000 доведе до конфискация на частни имоти и гори най-голямата от 9.9.1944 насам и така собсвениците държавата им открадна горите, които техните предци бяха закупили съвсем законно за да защитава природата и био-разнообразието.Само около зимните ни курорти държавата е заграбила имоти за поне 2 милиарда лева. Ние прогонихме американските компании които да сондират за шистов газ и като за капак сме на път да си затворим въглищните централи. Кой е виновен тук - членството в ес без никакво съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Има такива, от 500 човека фирма 6 човека общо имат горе долу такива доходи или по-високи. Това сочи отчета на такава фирма, минал през мен преди няколко месеца и данните са за 2021. В целия сектор вероятно говорим за под 500-600 души в цялата страна. Да пресметнем 500 души, ако загубим по 1000 лева данъци от тях на месец това са 6 милиона лева загуба. Голяма или малка е тя - на фона на бюджет от 45 милиарда това като клечка за зъби сравнена с вековен дъб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Я грешиш моята не ползва фосилни горива :) Интересно ,че България спа цели 30 години вместо да направи тотална диверсификация. Уви така става когато 30 години продължават да те управляват руски шпиони ... Жалко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Вероятно ще оспорите и факта, че в България има ИТ със заплати над 8.5К лева нето месечно, но това си е за ваша сметка;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
'''....В България има под 10 хил. IT-a ....'' ,Моляяяя;0 Руснаците трябва да си ъпдейтвате данните- НАД 180 000 СА ИТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и плащат осигуровки на максималния осигурителен праг;0 Личи си, че не живеете в България- в такъв случай, защо коментирате неща, от които нямате елементарна представа;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Комунистите като теб виждат фашист във всеки опонент и те не могат да разберат, че света не се доминира от приятели и врагове, а хора, които не са нито едното нито другото. В България има под 10 хил. IT-a и те така или иначе фирмите плащат смешни данъци , фирма от 500 души носи на бюджета под 2 милиона лева годишно приходи от продажби. Това дали бюджета ще загуби 50 милиона лева(колкото са приходите от прехваления IT сектор) няма никакво значение. Големият проблем тук е когато се спука софийския имотен балон, защото тук са земесени десетки милиарди левове, а не няколко милиона. Веднъж след като се пукне балона тази година или следващата ще видим много големи проблеми и това сега е нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Руските застъпници всъщност сте онези, които се радват на чуждите беди. Имам новина за вас- какво ще се случи с ВАШИТЕ пенсии и социални помощи, ако 120 000 ИТ в България ОТКАЖАТ да плащат данъци върху реалните си приходи и влязат в сивата икономика, а...Няма да има пенсии за вас- русофилите; няма да имате социални помощи и тогава на вас ще ви се наложи да висите по площадите;0 И защо българина трябва да разбира що е криза- да не мислите, че всички българи сме простички пастири, а....Ние не сме руски крепостни, така, че- който българите мрази, под нас да лази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
novata_ikonomika_
преди 2 години
Китай е много доволен от тази цена. Икономиката им ще процъфтява и ще молят за още по-високи цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още