IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-голямото седмично поевтиняване от ноември*

Въпреки това суровината изживява големи колебания в цените си, само в рамките на ден за Брент те са в размер на 20 долара за барел

10:00 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към най-голямото си седмично поевтиняване от ноември насам, съобщава CNBC. Пазарът си отдъхва след период на бурни движения и рязък ръст в цените, предшестван от санкциите против Русия, наложени заради войната в Украйна.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,29%, или 1,41 долара, до 110,74 долара за барел. В две от четирите търговски сесии тази седмица Брентът отбеляза рекордни колебания, като само в рамките на ден те са в размер на 20 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,03%, или 1,10 долара, до 107,12 долара за барел. Сортът поевтинява с над 8% тази седмица заради изявлението на американския президент Джо Байдън, с което той посочи, че САЩ ще забранят руския внос на енергоносители, както и заради възможността за увеличени доставки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+.

Петрол Петрол

Събитията в Украйна и наложените срещу Русия санкции разтърсват пазарите, като повишават цената на всичко - от пшеница до никел и природен газ, и предизвикват опасения, че световната икономика се е насочила към шок, след като страните се възстановяват от пандемичните спадове. Ако страните продължат да налагат ограничения срещу вноса на Москва, суровият петрол може да достигне 240 долара това лято, според Rystad Energy.

Нарастващият брой санкции предизвиква опасения, че забраната за руския внос ще навреди на вече затегнатия пазар, въпреки че по-рано тази седмица ОПЕК и Chevron Corp. увериха, че няма недостиг на барели. Банки като Goldman Sachs Group Inc. смятат, че само разрушеното търсене може да успокои ценовото рали на пазара.

Интерестът към основните петролни контракти се сви до шестгодишно дъно в последни дни, докато инвеститорите продължиха да избягват рисковете, а волатилността нарасна.

"Несигурните времена означават, че цените вероятно ще продължат да се движат волатилно, особено като се имат предвид затегнатият пазар", каза базираният в Сингапур ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,87 долара за барел спрямо 1,39 долара в началото на миналия месец.

В сряда Обединените арабски емирства призоваха ОПЕК да обмисли по-високи нива на добив, въпреки че по-късно енергийният министър на страната изглежда смекчи съобщението. Досега картелът отхвърляше призива на потребителите за увеличение на доставките, защитавайки тезата, че ценовият възход е предизвикан от геополитическото напрежение, а не от недостатъчното предлагане.

*Към 9:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още