IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се оттегля от 9-месечния връх след нови рекордни случаи на COVID-19*

Апетитът за риск все още съществува с перспективата за предстояща сделка за фискални стимули в САЩ

09:51 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават, но въпреки това остават близо до 9-месечния си връх, достигнат в предишната сесия, тъй като нарастващите случаи на COVID-19 тежат върху търсенето на гориво, а американските депутати все още не могат да постигнат споразумение за пакет от икономически стимули за 900 милиарда долара, пише Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 0,43% до 51,28 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,29% до 48,22 долара за барел към 09:30 часа българско време.

Черното злато смени посоката на движение и пое надолу след данните на Ройтерс, че 73,7 милиона души са заразени от коронавирус в световен мащаб, а 1,65 млн. души са починали.

Скокът на случаите доведе до строги ограничения за пътуване, пречи на краткосрочното търсене на гориво и настроенията на пазара, казват анализатори.

И двата договора поскъпнаха в четвъртък, тласнати от оптимизма около напредъка по законопроекта за нови стимули в САЩ. От своя страна доларът поевтиня до 2,5-годишно дъно.

Анализаторите заявиха, че апетитът за риск все още нараства с перспективата за предстояща сделка за фискални стимули в САЩ, която ще помогне за търсенето на гориво, но депутатите все още не могат да стигнат до споразумение.

Продължаващото разпространение на ваксината също защитава пазара от резки сривове в цените.

Очаква се Американската администрация по храните и лекарствата да даде разрешение за спешна употреба на коронавирусната ваксина на Moderna Inc, след като такава беше одобрена от независим комитет.

ANZ Research обявиха, че заразените с COVID-19 в САЩ достигат нови ежедневни рекорди, а затягането на ограниченията в Япония засилва натиска върху Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и техните съюзници от ОПЕК +.

Групата планира да повиши производството с 500 хил. барела на ден през януари, като първата стъпка към връщането на общо 2 милиона барела на ден на пазара.

„Въпреки че ОПЕК+ показа, че е готов и желае да се адаптира към променящите се пазарни условия, които трябва да защитят стойността на суровината в дългосрочен план, краткосрочните предизвикателства все още могат да натежат върху бичия импулс“, коментира анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още