Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

САЩ вече не са пренебрежим играч на пазара на втечнен природен газ

Страната успя да си извоюва 10-процентен дял от международния пазар

САЩ вече не са пренебрежим играч на пазара на втечнен природен газ

Снимка: Ройтерс

Износът на американски втечнен природен газ (LNG) – пренебрежимо скромен допреди само три години, сега има 10% пазарен дял. Това се равнява на 22 млн. тона изнесен газ от началото на годината – колкото количеството за цялата 2018 г., показват данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Информацията, която се базира на проследени индивидуални маршрути на танкери с LNG, показва още, че производството на втечненото гориво е достигнало абсолютен рекорд миналия месец в размер на 31 млн. тона.

С нарастването на обемите в глобален мащаб Катар – световен лидер в сегмента на LNG, губи пазарен дял от Австралия, която е изнесла повече течно гориво от която и да е било друга държава през последните два месеца.

Ръстът на доставките не е изненада на фона на пускането в експлоатация на американските съоръжения за втечняване и износ по крайбрежието на Мексиканския залив, новият мега терминал в руската част на Арктика, както и след заработването на новите съоръжения в Австралия.

За последните два месеца подреждането на най-големите износители е следното: Австралия, Катар, САЩ, Русия, Малайзия. В предишни години място в челната тройка намираха още Нигерия и Индонезия.

Увеличаващите се доставки от американските терминали за втечнен природен газ не само промениха разпределението на световния пазар като стимулираха обемите като цяло – и понижиха цените – но също така и чрез по-гъвкавите си договори за доставки и привлечените дългосрочни купувачи.

Според статистиката американските доставки за Северозападна Европа са намалели спрямо пика си от март насам за сметка на тези към Латинска Америка, които нарастват.

Японските и южнокорейските купувачи – голяма част от които подкрепят американските проекти, ангажирайки се да купуват продукция, остават значителен фактор, въпреки че делът им в продажбите като цяло намалява.