Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Саудитска Арабия проучва сценарий за свят без ОПЕК

Според запознати докладът е част от по-обширното преосмисляне на ролята на ОПЕК сред високопоставените държавни представители в Рияд

Саудитска Арабия проучва сценарий за свят без ОПЕК

Възможен ли е край на ОПЕК? Снимка: Архив Ройтерс

Финансиран от държавата саудитски аналитичен център проучва възможните ефекти върху петролния пазар от евентуален разпад на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК).

Изследването е направено на фона на нов натиск върху страната,  която в продължение на близо 60 години е лидер на картела, включително от страна на американския президент Доналд Тръмп. Той обвинява ОПЕК в това, че поддържа високи цените на „черното злато“, съобщава в. Wall Street Journal.

Още по темата

И макар президентът на аналитичния център Адам Сиймински да твърди, че проучването не е свързано с твърденията на Тръмп, високопоставен съветник, запознат с проекта, казва, че той представлява възможност да се вземат предвид критиките на Вашингтон. В зависимост от заключенията проучването би могло да предложи защита на картела и саудитската роля в нея.

Също така източници на вестника посочват, че проектът не отразява активен дебат в правителството за това дали да се напусне организацията в краткосрочен план.

Според запознати докладът е част от по-обширното преосмисляне на ролята на ОПЕК сред високопоставените държавни представители в Рияд. Властите в страната – както и все повече представители на петролната индустрия, обмислят вариантите за момента, в който търсенето на петрол ще достигне своя пик.

В този контекст проучването се разглежда сред държавниците като упражнение за разиграване на варианти за това как пазарите може да реагират, ако търсенето спадне до такава степен, че ОПЕК да загуби влияние и да се разпусне, посочва още високопоставеният съветник.

В продължение на десетилетия Саудитска Арабия и другите държави от картела твърдяха, че той е съществено важна международна икономическа институция – форум, на който страните да коригират производството си и да поддържат на стабилно ниво цените.

Графика: Wall Street Journal

В същото време критиците обвиняват ОПЕК в манипулация на цените за сметка на големите потребители на петрол като САЩ, където група законодатели предлагат закон, който да определя организацията като незаконен картел.

Проучването е част от поредица други и е изготвено, след като по-ранен доклад установи, че резервният капацитет на ОПЕК намалява волатилността на цените и генерира до 200 млрд. долара годишни ползи за световната икономика, посочва Bloomberg.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 2 години
А, дали чаршафите не трябва да обмислят свят без нефтени дюмбели? ...
...или би се ще прекале о много?

Още от Суровини
Цената на петрола се понижава леко след третия си седмичен ръст*