IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономически данни на Китай повлякоха надолу цените на петрола*

Международният бенчмарк Брент се търгува за 58,89 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 53,20 долара за барел

10:10 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават за втора поредна сесия във вторник, като основен фактор за низходящото им движение  през днешната търговия са незадоволителните икономически данни на Китай и новопоявилите се съмнения относно осъществимостта на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 46 цента, или с 0,78%, до 58,89 долара за барел. На своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достигнаха 53,20 долара за барел, поскъпвайки с 39 цента, или с 0,73%.

Несигурността относно споразумението между Вашингтон и Пекин, предназначено да прекрати продължителната търговска война между водещите световни икономики, също повлия негативно върху настроенията на инвеститорите. Спорът между САЩ и Китай хвърли сянка върху перспективите за глобален икономически растеж и породи съмнения за бъдещото търсене на петрол. Въпреки привидно благоприятното развитие на преговорите от края на миналата седмица и постигнатото предварително споразумение, от коментарите и в двете страни личи, че все още е нужна много работа, за да бъдат изгладени неразбирателствата.

Отчетен е спад в темпа на износа на Китай през септември. В същото време вносът се свива за пети пореден месец. Тази данни сигнализират за задълбочаваща се слабост в икономиката и подчертават необходимостта от повече стимули, тъй като търговската война все още не е свършила.

Тази несигурност е достатъчна, за да компенсира положителния тласък, който цените на фючърсите може да получат от геополитическо напрежение в Близкия изток.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу Турция. Американският президент беше категоричен, че военното нахлуване в Североизточна Сирия трябва незабавно да бъде спряно, защото води само до удължаване на политическия и военен хаос в ислямската страна.

*Информацията е актуална към 09:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още