Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

S&P Global: Ценовата война между Рияд и Москва може да ескалира отново

Битката за пазарен дял между Русия и Саудитска Арабия беше поставена на пауза заради неизгодните условия, смята Александър Грязнов

S&P Global: Ценовата война между Рияд и Москва може да ескалира отново

Снимка: Bloomberg

Ценовата война между Саудитска Арабия и Русия на световния петролен пазар може да започне отново, когато цените се върнат на нивото от 50-55 долара за барел, заяви в сряда директорът на отдела на S&P Global Ratings в Русия Александър Грязнов.

"Тази война беше поставена на пауза. И за двете страни, Саудитска Арабия и Русия, е неизгодно да продължат ценовата война в тази ситуация", каза експертът. "Въпреки това, когато цената се върне на ниво от 50-55 (за барел), бих предположил, че борбата за пазарен дял ще продължи", добави той. 

Още по темата

Според оценките на S&P Global Ratings цените на петролния бенчмарк сорт Брент ще достигнат средна стойност от 30 долара за барел до края на 2020 г. с последващо възстановяване до 50 долара за барел през 2021 г. Пазарните експерти смятат, че цените ще достигнат ниво от 55 долара за барел през 2022 г.

Петролните цени се сринаха през март, след като Русия и Саудитска Арабия не успяха да договарят по-дълбоки съкращения на производството. Бившите съюзници започнаха активно да увеличават производството през април, като техните действия бяха определени като „ценова война“ и „битка за пазарен дял“.

Въпреки това страните от алианса ОПЕК+ успяха да финализират сделката за съкращения на производството на извънредното си заседание на 12 април.

От друга страна разпространението на коронавируса по света сви до рекордно ниски нива търсенето на петрол. По-рано този месец от Международната агенция по енергетика предупредиха, че  пазарните сили „демонстрират своята сила“ по отношение на предлагането на петролните пазари през последните седмици, но опасенията остават заради рисковете от втора вълна от инфекции с COVID-19.

„Добивът на петрол реагира до голяма степен на пазарните сили и икономическата активност започва постепенно, но нестабилно възстановяване“, подчертават от МАЕ, като добавят: "Въпреки това все още съществува голяма несигурност".

В своя месечен доклад за петрола МАЕ прогнозира спад в търсенето от 8,6 милиона барела на ден до 91,2 милиона барела дневно през тази година. Това е с 0,7 милиона барела на ден повече спрямо очакванията на агенцията от нейния предходен доклад.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола затвърди петмесечния си връх*