Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Увеличеният внос в Китай доведе до слаб оптимизъм на петролните пазари*

Анализаторите не изключват още сътресения през следващите седмици

Увеличеният внос в Китай доведе до слаб оптимизъм на петролните пазари*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола отчитат слаби ръстове в четвъртък, след като беше съобщено, че вносът на суровината в Китай се е възстановил. Въпреки това анализаторите очакват повишенията да бъдат ограничени, тъй като пандемията от коронавирус срина глобалното търсене на гориво, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,07%, или 0,2 долара, до ниво от 29,74 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,09 долара за барел, което е повишение от 0,07 долара, или 0,29%.

Пазарните стойности на „черното злато“ бяха подкрепени от данни, показващи, че вносът на петрол в Китай е нараснал през миналия месец. Вносът на суровината се е повишил до 10,42 милиона барела на ден през април от 9,68 милиона барела на ден през март, показват официалните данни на митническата служба в страната. Общият износ от Китай също е нараснал въпреки очакванията за рязък спад.

Още по темата

„Цените на петрола в крайна сметка трябва да се установят в широк диапазон, като горната граница на сорта WTI е около 30 долара за барел, а сортът Брент ще струва към 35 долара за барел“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Въпреки че цените се повишават от края на април, тъй като някои страни започнаха да облекчават блокадите, въведени за борба с най-лошата пандемия за този век, петролът продължава да се държи на склад заради огромните несъответствия между търсенето и предлагането.

Американските суровинни запаси са се увеличили за 15-та поредна седмица. Този път увеличението е с 4,6 милиона барела, съобщиха от  Администрацията за енергийна информация в сряда.

Запасите от бензин обаче са спаднали за втора седмица, след като някои американски щати облекчиха блокадите, които рязко засегнаха трафика.

„Последният доклад за американските запаси е едно от последните  доказателства, че  след катастрофалните няколко седмици  натискът върху американския петролен пазар започва да намалява“, се казва в бележката на Capital Economics. „Въпреки това ние не бихме изключили повече сътресения през следващите седмици“, пише още в бележката.

Има и признаци, че някои производители на петрол не успяват да изпълнят задължението си по споразумението между членовете на групата ОПЕК+ за рекордно съкращаване на добива. Най-големите производители на суровината в световен мащаб се съгласиха да намалят продукцията си с 9,7 милиона барела на ден от 1-и май, за да компенсират спадащото търсене.

Ирак обаче, вторият по големина производител в ОПЕК след Саудитска Арабия, все още не е информирал клиентите си за предстоящи ограничения върху износа на петрол.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,16% до ниво от 1691,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Позитивните настроения на петролния пазар продължават*