IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявката на ОПЕК за свиване на доставките оскъпи петрола*

Но поскъпването бе ограничено заради нестихващите опасения за забавянето на глобалната икономика

10:10 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишиха на азиатските пазари в сряда, след като часове по-рано борсовата сесия на Wall Street приключи на зелена територия. Инвеститорите възлагат надежди на потенциална сделка за Brexit между Великобритания и Европейския съюз и са обнадеждени от сигнали от страна на ОПЕК и нейните съюзници, че по-нататъшно ограничаване на доставките е възможно, съобщава CNBC.

Но ръстовете в цените, от друга страна, бяха ограничени поради постоянните опасения от забавянето на глобалната икономика.

Цената на международния бенчмарк Брент се повиши със 17 цента, или с 0,29%, до 58,83 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 52,87 долара за барел, което е повишение от 16 цента или 0,30%. петрол петрол

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за постигане на споразумение за Brexit преди срещата на лидерите на блока тази седмица продължиха до около полунощ във вторник. Въпреки това все още не е напълно ясно дали Великобритания може да избегне отлагането на излизането си от общността, което е планирано за 31 октомври.

Анализаторите казват, че всяка сделка, която избягва „твърд“ или безрезултатен Brexit, би трябвало да засили икономическия растеж и впоследствие ще доведе до ръст на цени на петрола.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо заяви, че Организацията на страните износители на петрол в координация със своите съюзници „ще направи всичко, което е по силите й“, за да поддържа стабилността на пазара на петрол след 2020 г.

ОПЕК, Русия и други производители намалиха добива на нефт с 1,2 милиона барела на ден, за да подкрепят пазара.

И все пак очакваното през тази седмица повишение на американските запаси от суров петрол държи цените под напрежение. Американските запаси вероятно са нараснали за петата поредна седмица, показа предварителна анкета на Ройтерс.

Докладите за наличностите на петрол в САЩ на индустриалната група Американски институт за петрол се очаква да излязат в сряда, а тези на Американската администрация за енергийна информация са определени за четвъртък.

Притесненията за забавянето на глобалната икономика поради продължителна търговска война между САЩ и Китай и увеличаващите се американски запаси също оказваха натиск върху цените.

Във вторник от Международния валутен фонд заявиха, че търговската война между САЩ и Китай ще намали глобалния растеж за 2019 г. до най-бавните му темпове след финансовата криза през 2008-2009 г.

*Информацията е актуална към 09:34 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още