IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отстъпва след ръста в предишните три сесии

Цената на благородния метал нарасна с 43,10 долара за тройунция вчера, след като инвеститорите покриваха къси позиции

09:52 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото отстъпва след ръста в предишните три сесии

Фючърсите върху златото се търгуват с леко понижение в електронната търговия във вторник след достигнатия едномесечен връх през предходната сесия, предава MarketWatch.

Стойността на благородния метал с доставка през август отстъпва с 5,85 долара, 0,44%, до 1 330,15 долара за тройунция.

През първия ден на седмицата цената на метала нарасна с 43,10 долара, или 3,3 на сто, до 1336 долара за тройунция. Покачването бе най-високото в рамките на един ден от 29-ти юни 2012 г.

"Принос за скока в цената на благородния метал в понеделник имаше завръщането на инвеститорите на пазара с цел покриване на къси позиции", смята старши анализаторът в Kitco.com Джим Уикофф.

Друг от факторите, допринесли за покачването на стойността на метала, бе спадът на щатския долар спрямо основните конкуренти. По-ниската котировка на зелените пари прави златото и другите деноминирани в долари стоки по-евтини за притежателите на други валути.

Цената на благородния метал отбеляза ръст през последните три сесии, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке обяви, че е твърде рано да се определи дали централната банка ще реши да забави темпото си на изкупуване на активи на своето заседание през септември. Монетарните стимули от страна на щатската централна банкова институция дават тласък на стойността на златото, тъй като инвеститорите използват метала като хедж срещу инфлационните рискове от гъвкавите парични политики.

"Коментарите на Бернанке предполагат, че стимулите от страна на Фед може да се задържат малко по-дълго от очакваното, което ще спомогне за влизането в релси на цената на златото", предрича Майк Майер, асоцииран вицепрезидент на EverBank.

"Следващите няколко срещи на Фед ще имат значително въздействие по отношение на посоката на металите в близкото бъдеще. Всякакви намеци за отлагане на излизането от програмата за стимули трябва да действат като трамплин", допълва още той.

От началото на годината стойността на златото изгуби близо 20 на сто. Спадът бе продиктуван до голяма степен от опасенията, че укрепването на икономиката на САЩ ще стимулира Фед да ограничи изкупуването на активи.

При търговията с други ценни метали във вторник фючърсите върху среброто с доставка през септември поевтиняват с 0,226 долара, или 1,10%, търгувайки се за 20,283 долара за тройунция. Стойността на метала се покачи с 1,05 долара, или 5,4 на сто, в предходната сесия.

Цената на медта с доставка през септември е надолу с 0,005 долара, или 0,17%, до 3,175 долара за паунд, докато платината с доставка през октомври губи 7,15 долара, или 0,49%, достигайки до 1,439 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още