IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се смъква в очакване на Бернанке

Сериозните купувачи вероятно ще отсъстват предвид продължаващата несигурност около намаляването на количествените улеснения на Фед

11:11 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото се смъква в очакване на Бернанке

Фючърсите върху златото поевтиняват спрямо достигнатия 3-седмичен връх в предходната сесия. През днешния ден инвеститорите са в очакване на сигнали за бъдещите политики от страна на Федералния резерв.

Стойността на благородния метал с доставка през август отстъпва с 5,35 долара, или 0,41 на сто, до 1 285,05 долара за тройунция в електронната търговия в сряда. Търгуваната на Нюйоркската борса суровина отбеляза ръст от 6,90 долара по време на сесията на Comex подразделението във вторник.

Понижението на цената на златото дойде, след като щатската валута подобри позициите си спрямо основните конкуренти. Доларовият индекс ICE, който отчита представянето на зелените пари спрямо кошница от валути, се покачва до 82,85 пункта в сравнение с 82,59 пункта късно във вторник. Покачването на американските пари понижава цените на деноминираните в долари стоки, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Вниманието на инвеститорите е фокусирано върху предстоящото изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Камарата на представителите, насрочено за сряда и четвъртък.

Анализаторът от VTB Capital Андрей Крюченков заяви, че повечето пазарни участници смятат, Фед ще забави темповете на стимулиране на националната икономика по-късно тази година. През 2014 г. пък щатската централна банка ще преустанови напълно своята месечна програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара, въпреки че "ситуацията все още остава несигурна и това ще продължи да подхранва нервността при търговията със злато".

"Засега сериозните купувачи вероятно ще отсъстват предвид неотдавнашната нестабилност и продължаващата несигурност около намаляването на количествените улеснения на Фед", отбелязва експертът.

Настроенията на инвеститорите относно златото ще бъдат също така "постоянно застрашени от по-добрите от очакваното американските икономически показатели", смята още Крюченков, цитиран от MarketWatch.

При търговията с други благородни метали в сряда фючърсите върху среброто с доставка през септември се търгуват с понижение от 0,15 долара, или 0,75 на сто, до 19,78 долара за тройунция, докато цената на медта с доставка през септември е надолу с 0,04 долара, или 1,26%, до 3,14 долара за паунд.

Платината с доставка през октомври поевтинява с 5,20 долара, или 0,36%, до 1 419,90 долара за тройунция, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември отбелязват спад от 4,80 долара, или 0,65 на сто, търгувайки се за 730,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още