IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото удари едномесечен връх

Инвеститорите се завърнаха на пазара за покриване на къси позиции на фона на страховете от ограничаване на монетарните стимули от Фед

13:12 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото удари едномесечен връх

Цената на златото удари едномесечен връх в понеделник. Инвеститорите се завърнаха на пазара за покриване на къси позиции на фона на страховете от предстоящо преустановяване на програмата за изкупуване на активи от страна на щатския Федерален резерв.

Фючърсите върху златото поскъпват с 21,35 долара, или 1,65 на сто, до 1 314,25 долара за тройунция по време на електронната търговия в понеделник.

Стойността на търгувания на Comex подразделението на Нюйоркската борса благороден метал нарасна с цели 2,2% по-рано през сесията, за да удари дневен връх от 1 322,05 долара за тройунция – най-високият резултат от 20-ти юни.

Фючърсите върху златото вероятно ще намерят подкрепа на ниво от 1 269,45 долара за тройунция при съпротива от 1 347,45 долара за тройунция – най-високата също от 20-ти юни насам.

Инвеститорите възвърнаха доверието си в благородния метал пред тази седмица, след като председателят на Фед Бен Бернанке оповести миналата сряда възможността щатската централна банка да започне поетапно ограничаване на изкупуването на активи в следващите месеци.

Все пак председателят на Фед отново подчерта, че централната банка ще продължи да поддържа своята гъвкава парична политика в обозримото бъдеще.

Движенията на цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще прекрати своята 85-милиардна месечна програма за изкупуване на облигации и други активи по-рано от очакваното.

Стойността на ценния метал се смъкна с близо 21% от началото на 2013 г. на фона на опасенията на инвеститорите, че Фед ще започне ограничаване на своята програма за стимулиране на икономика в края на годината.

Преустановяването на монетарните стимули от страна на Фед ще нанесе тежък удар върху златото. Инвеститорите използват благородния метал като хедж срещу инфлационните рискове, породени от свободните парични политики на централните банки.

При електронната търговия с други ценни метали на Нюйоркската борса фючърсите върху среброто с доставка през септември поскъпват с 0,388 долара, или 1,99 на сто, до 19,848 долара за тройунция. Цената на медта с доставка през септември пък се покачва с 0,03 долара, или 0,95%, достигайки до 3,170 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още